Tuesday, 31 January 2012

Koložvarski kupus

Kad smo već kod kiselog kupusa, da ne preskočim Koložvarski kupus. U stvari, više bi odgovarao naziv Koložvarske krmenadle sa kupusom...

Kiseli kupus, ribanac (2kg) sipati u kipuću vodu sa slaninom sečenom na režnjeve i kuvati oko pola sata.

Sitno iseckati jednu glavicu crnog luka i propržiti na malo ulja da postane staklast. Zatim dodati oko 300g mlevenog mesa.


Nekoliko krmenadli posoliti, pobiberiti i propržiti sa obe strane, na vrlo malo ulja ili bez dodatka masnoće.

Kobasicu iseći na kolutove.

Još jednu glavicu crnog luka sitno iseckati i posebno propržiti, u većoj šerpi, pa u to dodati prokuvan i oceđen ribanac sa slaninom. Sve zajedno još malo pržiti.

U zemljani đuveč ili vatrostalnu posudu ređati ovim redom: ribanac (sa slaninom), mleveno meso, ribanac, krmenadle, ribanac, kobasica, ribanac. Kada je sve lepo složeno, zaliti prelivom i zapeći u rerni oko 45min na 200°C.

Preliv: žicom umutiti 400ml kisele pavlake, 4 žumanca, 6 celih jaja, bibera i soli po ukusu.

Količine treba prilagoditi veličini posude u koju se slaže ova musaka, odnosno broju osoba.

Služiti uz vruću pogaču i ne preterivati sa količinom, mada je teško odoleti...

Sastojci: 2 kg kiselog kupusa (ribanca), 4-6 svinjskih krmenadli, 300 g mlevenog svinjskog mesa, 100-200 g suve slanine, 300 g kobasica, 1-2 kisele pavlake, 6 jaja, 4 žumanca, 2 glavice crnog luka, so, biber.