Monday 27 February 2012

Jabuke u šlafroku

Jabuke u šlafroku su poslastica koja je često alternativa palačinkama. Jednostavno, jeftino, brzo, ukusno - idealno za trenutke kada Vam se jede nešto slatko, al da bude brzo gotovo.

Prvo napraviti "šlafrok". To je smesa kao za palačinke, samo prilično gušća. U dublju plastičnu posudu izručiti 3 cela jaja, 1 kašičicu soli, 1 veliku kašiku šećera, 1 šolju brašna, 2 šoljice mleka, pa sve zajedno umutiti varjačom da se dobije smesa bez grudvica. Ako bude suviše gusto, dodati još malo mleka.


Nekoliko većih jabuka oljuštiti, iseći na kolutove debljine malo manje od 1cm, izdubiti sredinu sa semenkama - dobije se prsten.

Dobro zagrejati ulje, a zatim smanjiti temperaturu na umerenu. Kolut po kolut umakati u smesu i pržiti sa obe strane, treba lepo da porumeni i jabuka smekša. Pržene jabuke odlagati na papirne ubruse (pokupiće višak masnoće). Zatim ih složiti na tacnu i posuti šećerom u prahu ili zaliti sa malo meda. Mogu se jesti i vruće, i hladne.

Sastojci: 2-3 veće jabuke, 3 cela jaja, 1 kašičica soli, 1 velika kašika šećera, 1 šolja brašna, 2-3 šoljice mleka, šećer u prahu za posipanje.