Friday 17 August 2012

Fini džem od šljiva, sa čokoladom

Sezona je šljiva! Ovi divni, ljubičasto-plavi plodovi kod većine izazivaju istu misao - "mmmmm rakija!". Ja sam po malo nostalgična. Kao klinci krali smo komšijske šljive, jer su one ukradene bile mnogo ukusnije nego kod kuće. Sećam se kako su mame i bake danima bile u akciji - biraju lepe plodove za slatko, pažljivo vade koštice, ljušte ih, stavljaju u kreč, kuvaju... plodovi koji nisu baš prvoklasni završe kao džem.
Naravno, svima nam je bio draži džem od kajsija, ali kada njega nestane, može da prođe i džem od šljiva. Karakteristična tamna boja, gust, mirišljav, ukusan, sa uvijenim ljuskama... Iz ove perspektive mi je čak i pomisao na te ljuske simpatična, mada smo znali da ih krišom vadimo i bacamo.
Kasnije su domaćice počele da upotrebljavaju mikser ili blender kako bi dolijale ljuskama. Druga opcija bila je ljuštenje veeeeelike količine plodova, što je poprilično sulud poduhvat, a osim toga džem ne bi imao tako lepu tamnu boju.
I još nešto, bele sipkave kiflice što se valjaju u prah šećer, najlepše su kada se filuju džemom od šljiva.
Džem od šljiva sa čokoladom je vrlo fina varijacija starog dobrog klasika. Najbolje je nabaviti lepe, krupne, neprskane, zdrave, zrele plodove. Oprati ih, ocediti, rasporediti na kuhinjsku krpu da se osuše. Šljive prepoloviti, izvaditi koštice i poređati u šerpu većeg prečnika da voće bude u tankom sloju. Treba da bude oko 2kg očišćenih šljiva. Voće posuti sa 1kg kristal šećera (može i manje, ukoliko je voće suviše slatko), ostaviti da ostoji nekoliko sati ili preko noći. Nakon par sati, šerpu poklopiti i staviti u rernu prethodno zagrejanu na oko 150°C, pa kuvati džem 1-2h. Povremeno izvaditi šerpu, promešati i proveriti da li je džem skuvan. Gotovo je kada se masa lepo zgusne, a prilikom mešanja, za varjačom ostaje trag.
Brža varijanta je da voće sameljete na vodenici za meso, dodate šećer i kuvate. U ovom slučaju ne mora da stoji nekoliko sati. U vruć, skuvan džem dodati 100g kvalitetne crne čokolade i po želji 50-100ml ruma. Ostaviti džem desetak minuta da se prohladi. U ovom trenutku možete da uključite mikser ili blender, da razbijete komade voća i "sredite" ljuske. Za to vreme u rernu ubaciti par čistih tegli, da se zagreju i sterilišu. Vruć džem sipati u čiste, suve, tople tegle, zatvoriti celofanom koji je prethodno prebrisan alkoholom ili esencijom. Zatvorene tegle ostaviti da se lagano hlade na sobnoj temperaturi a zatim ih odložiti na mračno, suvo i hladno mesto, ili u frižider!
Na isti način može da se skuva i džem od žutih ili crvenih, okruglih šljiva džanarika. Džem će imati malo drugačiji ukus, zbog samog ukusa voća, ali podjednako dobar.
Od jedne ture džema možete da napravite dve vrste - u polovinu dodajte čokoladu, a drugu polovinu ostavite kao klasičan džem od šljiva, eventualno uz dodatak vrlo malo karanfilića, da zamiriše.
Pravljenje velike količine zimnice je veoma zahtevan posao, potrebno je puno vremena, posvećenosti i dovoljno prostora za skladištenje (mračan, suv, hladan). Ako nemate puno vremena, nemate dobar špajz, ne biste da trujete ukućane konzervansima i "zgušnjivačima", onda to može ovako:
Voće lepo oprati, osušiti, izvaditi koštice i spakovati u kese, po 2kg, zamrznuti i praviti manje ture džema kada se prethodna pojede. U ovom slučaju nema bojazni da će se pokvariti, jer se 3-4 tegle džema brzo pojedu, ne zauzimaju puno mesta u frižideru, sigurni ste u kvalitet onoga što ste napravili. Osim toga, niste potrošili silno vreme!
Sastojci: 2kg šljiva bez koštica, 1kg šećera, po želji - 100g crne čokolade, 50-100ml ruma, malo karanfilića, celofan, nekoliko staklenih tegli, kanap ili gumice.