Tuesday 28 August 2012

Karipski kari

Evo jedne "tropical" kombinacije... Karipski kari! Jednostavna, brza priprema, dostupne namirnice i dobra kombinacija ukusa. Sve što je potrebno da jelo poprimi razmere internacionalne kuhinje. U stvari, to je vrsta paprikaša gde se sastojci krčkaju u pikantnom sosu, uz obavezan začin - kari.
Začini su nekada davno bili veoma skupi, pa su u njihovom ukusu mogli da uživaju samo vladari i elita. Zapisi iz drevnog Egipta govore o tome da je faraonima pripremano jelo sa piletinom, koje bi moglo da bude preteča današnjeg karija.

Oko 500g pilećih ili ćurećih grudi iseći na kocke veličine zalogaja ili na štapiće. Meso posoliti, dodati malo kvalitetnog ruma ako imate pri ruci, malo maslinovog ulja - marinirati par sati u frižideru. U marinadu može da se nasecka i čen-dva belog luka.
Jednu glavicu crnog luka sitno iseckati i propržiti na umerenoj temperaturi da smekša, postane staklast i malo potamni. Kada je luk gotov, narendati manji komad svežeg đumbira, naseckan čen belog luka, pržiti par minuta pa izručiti marinirano meso. Ako imate, slobodno naseckajte i malo limunove trave (lemongrass). Nastaviti prženje da meso promeni boju i smekša. Kada je i meso gotovo, dodati 2-3 paprike raznih boja isečene na štapiće. Ako je meso marinirano bez ruma, onda nakon dodavanja paprike jelo naliti sa oko 100ml belog vina, pa sve zajedno dinstati još par minuta, da vino ispari.
U posebnom sudu žicom izmešati oko 400ml kokosovog mleka (ili neutralne pavlake), malo susamovog ulja (ako nemate susamovo, može i maslinovo ulje), dosta karija, malo mlevenog crvenog bibera. Ovim zaliti jelo i ostaviti da se lepo ukrčka. Voditi računa, kari treba da ima dosta safta, pa po potrebi dodati malo mleka. Na kraju probati kari i dosoliti po ukusu. Posuti sa dosta seckanog svežeg peršunovog ili korijanderovog lista. Kari poslužiti vruć, uz bareni pirinač.
Izuzetno je ukusno i mirišljavo!
Sastojci: 500g pilećih ili ćurećih grudi, so, maslinovo ulje, malo ruma (ne mora), 2-3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, manji komad svežeg đumbira, malo limunove trave (lemongrass) ako imate pri ruci, 2-3 paprike raznih boja, oko 100ml belog vina (ne mora), oko 400ml kokosovog mleka (ili neutralne pavlake), malo susamovog ulja (ne mora), dosta karija, malo mlevenog crvenog bibera, svež peršunov ili korijanderov list.