Tuesday, 29 January 2013

Domaća testenina - Homemade pasta

Ima li šta lepše od sveže, domaće testenine!? Vrlo je jednostavno. Čak i ako nemate mašinicu, ne mari - odlično se rastanji oklagijom, pa čak i staklenom flašom. Za sečenje su dovoljni nož ili radla... Uostalom, tako rade sve dobre domaćice.
Na čistoj radnoj površini napraviti kupu od oko 300g mekog brašna i na vrhu udubljenje. U udubljenje staviti 2-3 jaja. Najbolje je upotrebiti velika domaća jaja, jer će u tom slučaju testenina imati divnu žutu boju, osim što će biti zdravija. Tupim nožem ili viljuškom mutiti jaja i polako, kružnim pokretima dodavati po malo brašna sa unutrašnje strane kupe. Kada masa prestane de bude tečna, nastaviti mešenje rukom.
Mesite testo tako da postane prilično tvrdo, glatko i bez grudvica. Mešenje nije neka tajna, samo treba testo pritiskati donjim delom šake, oblikovati, razvlačiti, pa u krug... tako desetak minuta. Formirati loptu, spolja premazati sa malo masti ili je uviti u providnu samolepljivu foliju i ostaviti da odstoji bar 30min u frižideru.
Posle toga, oklagijom rastanjiti testo na debljinu od oko 0.5cm, posipajući brašnom i radnu površinu i površinu testa (tako se neće lepiti). Seći trake širine oko 3-4cm, posuti ih brašnom sa obe strane i provući kroz mašinu da se lepo rastanji, a zatim mašinom seći željeni oblik.
Ako ne koristite mašinu, lakše je rastanjiti manje komadie testa, a zatim seći u željeni oblik. Za testenine tipa taljatele ("debeli rezanci"), farfale ("mašnice") i slično, testo pre sečenja treba rastanjiti na debljinu npr. karte za igranje. Kore za lazanju su za nijansu deblje. Za testeninu koja se filuje kao npr. ravioli, tortelini i slično – testo treba da je veoma tanko, tako da se kroz testo jasno vide recimo redovi štampanog teksta. Ručno je najbrže iseći "debele rezance". Testo se rastanji u oblik malo veće površine, srola se i nožem seče na željenu širinu. Testenina se ili odmah upotrebi, ili osuši na vazduhu, pa spakuje u ambalažu koja "diše" (papir, karton, platno). Ovako spakovana, može da stoji i po nekoliko nedelja. Osim toga, testenina može i da se zamrzne. Filovanu testeninu treba odmah nafilovati da se ne bi osušila i postala krta, a filovana može da se zamrzne i sačuva nekoliko nedelja.
Kada ste raspoloženi i imate dovoljno vremena, napravite veću količinu testenine i upotrebite je po potrebi.
Sastojci: oko 300g mekog brašna, 2-3 krupna domaća jaja.

Homemade pasta

The best ever pasta is homemade pasta! It is simple to make, even without a pasta machine. Rolling pin is fine, even glass bottle works well. Place 300g flour on a board, make a well in the centre and crack 2-3 eggs into it. Beat the eggs with a fork or knife, until smooth, incorporating a little flour at a time. When combined, knead together with hands to get one big, smooth lump of dough. You just have to stretch the dough with your hands, reshaping it, pulling it, stretching it, squashing it again... Stop when your pasta starts to feel smooth and silky. Then make a ball, grease it or wrap it with cling film and put it in the fridge to rest for at least half an hour before you use it.
If you don't have a pasta machine, nevermind. In Italy they roll pasta with rolling pins. You have to get the pasta thin enough using rolling pin or pasta machine. The easier way is to roll lots of small pieces of pasta rather than a few big ones. Dust your perfectly clean work surface with some flour and start rolling. Lightly dust the pasta with flour. If you're making pasta like tagliatelle, lasagne... roll the pasta to the thickness of a playing card. If you're making a stuffed pasta like ravioli or tortellini... roll it slightly thinner or to see the lines of newsprint through it. Cut the pasta immediately. Use fresh pasta or let it dry. Dried pasta can be stored in a paper bag for a few weeks or put it in a freezer. Stuffed pasta can be freezed too.
It is best to make a large quantity of pasta, when you have some time and use it when needed. Pasta has a wonderful yellow colour when large free range eggs are used!
Ingredients: about 300g fine soft flour, 2-3 large free range eggs.

No comments:

Post a Comment