Monday 22 April 2013

Jednostavni keksići - Simple Cookies

Nismo odoleli brzom i jednostavnom receptu za keksiće... Idealni su za uz kafu, čaj, kao užina, a mogu i da stoje nekoliko dana (mi smo naše odmah pojeli).

Zagrejati rernu na 200°C. Iseckati oko 100g crne čokolade i oko 100g koštunjavog voća (orasi, lešnici, bademi). Penasto umutiti 115g putera sa 150g šećera (može i smeđi). Dodati jedno jaje i 160g brašna, pa izmešati da se dobije ujednačena masa. Na kraju dodati iseckane orahe i čokoladu, i lagano izmešati. 

Formirati kuglice, malo ih spljoštiti i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti malo veći  razmak između kuglica, da se ne bi slepile prilikom pečenja. U testu ima dosta putera, pa na početku pečenja može da deluje kao da će se razliti, ali ne brinite, dobiće oblik baš kakav treba a tek što su ukusni!!! Da bi keksići imali ujednačen oblik, za oblikovanje može se upotrebiti manja poslastičarska kašika za kugle sladoleda. Peći keksiće da porumene i postanu čvrsti.

Sastojci: 160g brašna, 115g putera, 1 jaje, 150g šećera (može i smeđi), oko 100g crne čokolade, oko 100g koštunjavog voća (orasi, lešnici, bademi).

Simple Cookies

Quick and easy, cookies recipe. 
Preheat oven to 200°C. Chop about 100g of dark chocolate and about 100g nuts (walnuts, hazelnuts or almonds). Whisk together 115g butter and 150g sugar (or brown sugar) until smooth. Stir in 160g of flour and 1 egg. Fold in chopped chocolate (or chocolate chips) and nuts. 
 
Form 2cm balls. Place them in a baking tray lined with baking paper, press down lightly. Leave some extra space between the balls. For a bakery-made look, use a small ice cream scoop to form the dough into balls before baking. Bake until cookies gets golden and firm.

Ingredients: 160g flour, 115g butter, 1 egg, 150g sugar (or brown sugar), about 100g dark chocolate, about 100g nuts (walnuts, hazelnuts, almonds).