Saturday 29 May 2010

Tančice (kao tortilja)


Napraviti klasično hlebno testo. U 500ml mlake vode staviti oko 20g svežeg kvasca i kašiku šećera. U vanglu za mešenje dodati dve šolje brašna, 2 kašičise soli i izručiti rastopljen kvasac. Zamesiti ne mnogo tvrdo, ali glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi - sve dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zatim ostaviti testo da malo naraste (ne mora da se udvostruči). Kada je testo malo naraslo, dodati 4 kašike ulja, još malo brašna, premesiti i formirati loptice (oko 10kom). Ringlu uključiti da se zagreje na umerenu temperaturu, preko staviti aluminijumsku foliju. Loptice oklagijom rastanjiti na do 5mm debljine, u stvari treba da budu što tanje i veličine ringle, treba ih brzo preneti na foliju i zapeći sa obe strane, ali paziti da ne izgore. Ako u toku pečenja tančice počnu da se lepe za foliju, promenite foliju.

Wednesday 26 May 2010

Pogača


U čašu sipati 500ml mlake vode (a može i 250ml vode, sa 250ml mleka), staviti pola pakovanja svežeg kvasca (oko 30g), kašiku šećera, posuti brašnom (pšenično meko, tip 400) i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, 2 kašičice soli, vodu sa rastopljenim kvascem, dodati 1 celo jaje. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada se zapremina udvostruči, premesiti testo uz posipanje brašnom po potrebi.
 E, sada treba radnu površinu posuti brašnom, podeliti testo i napraviti dve lopte. Oklagijom razviti pravougaonik, tako da testo bude debelo oko 1cm, odozgo narendati oko 70g margarina ili putera, pa srolati. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Ova dva "rolata" grubo uplesti u spiralu i staviti u okrugli, dublji podmazan pleh prečnika oko 22cm. Može da posluži i neka šerpa. Ja pogaču pečem u crvenoj tufnastoj šerpi, tako mi deluje rustično. Inače, pleh uvek podmazujem mašću!

Tuesday 25 May 2010

Prilozi uz roštilj

Izbor priloga uz roštilj zavisi od toga kako ste ga zamislili, da li je u pitanju nedeljni ručak, zabava u prirodi, dečiji rođendan, večera na moru, ili su možda iznenada banuli drugari. U svakom slučaju nezaobilazne su sveže salate ili samo povrće (luk, paradajz, krastavac), sir, kajmak, maslinke, krastavčići, ljuta paprika...

Ako pak deci pravite čizburgere, obavezna je zelena salata, kečap, senf i listići sira za sendviče.

Možete napraviti pomfrit ili ispeći krompir u rerni (jednostavnije je). Krompir iseći na krupnije komade, obariti par minuta a zatim uvaljati u so, začine (majčina dušica, origano, ruzmarin, malo kore limuna) naliti uljem i peći u rerni da spolja dobije krckavu koricu a iznutra bude mek.

Monday 24 May 2010

Roštilj

Da bi roštilj bio dobar bitno je da meso stavite u marinadu dan ranije, treba da odstoji bar 8h a bolje je preko noći. Što duže stoji u marinadi, meso će bolje upiti začine. Možete koristiti gotove mešavine začina za roštilj, uz dodatak nekog posebnog i dobićete sasvim novi, neočekivani, ukus. Osmislite različite kombinacije začina - nema greške.

Evo nekoliko primera:

Thursday 6 May 2010

Čiz kejk (Cheesecake)


Kora: 300g mlevenog keksa (plazma, oreo...) rukom sjediniti sa 200g omekšalog putera (na sobnoj temperaturi). Nikako ne dodavati mleko, jer masa treba da je po malo sipkava. Na tacnu za tortu staviti obruč za tortu prečnika oko 27cm, izručiti masu, ravnomerno rasporediti i lagano pritiskati kašikom ili čašom da se formira kompaktan sloj. Ivice obruča obložiti trakom acetatne folije (ili celofanom).

Fil: Penasto umutiti 4 žumanca sa 9 kašika šećera, u to dodati 500g rikota sira (ricotta) i izmešati. Ja volim da su jaja termički obrađena, pa ih skuvam na pari uz neprekidno mućenje žicom. Skuvan, gust krem izručiti u dubok tanjir, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi najmanje do sobne temperature. Iz pakovanja od 10g želatina u listićima odvaditi 2 listića i skloniti sa strane. Preostale listiće staviti u ledenu vodu da nabubri. Zagrejati 3 kašike slatke pavlake da bude topla, ali ne da provri, pa u to dodati oceđeni želatin, promešati da se istopi i staviti u krem od žumanaca i sira. Preostalu slatku pavlaku (oko 450ml) umutiti i sjediniti sa kremom od sira i jaja (pomoću silikonske špatule ili varjače), pa izručiti preko korice. Ostaviti u frižideru, da se ohladi i stegne, bar 2-3h.

Švarcvald torta

Korice: 5 žumanaca penasto umutiti sa 150g šećera, 1 vanilom, pa u to dodati 5 kašika mlake vode i ovlaš, varjačom promešati. U ovu masu dodati 100g brašna, 100g oraha, 50g kakao, pola praška za pecivo, 50g gustina. Sve varjačom izmešati, pa na kraju dodati 60g smekšalog putera i čvrst sneg od 5 belanaca (naizmenično po malo putera i po malo belanca). Od ovoga peći 3 kore.

Fil 1: 500ml soka od višanja skuvati (kao puding) sa kašikom gustina ili sa pudingom od vanile. Kada je gusto, dodati višnje iz kompota i ohladiti.

Fil 2: Čvrsto umutiti 750ml slatke pavlake sa 1 vanilom i malo šećera.