Wednesday 26 May 2010

Pogača


U čašu sipati 500ml mlake vode (a može i 250ml vode, sa 250ml mleka), staviti pola pakovanja svežeg kvasca (oko 30g), kašiku šećera, posuti brašnom (pšenično meko, tip 400) i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, 2 kašičice soli, vodu sa rastopljenim kvascem, dodati 1 celo jaje. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada se zapremina udvostruči, premesiti testo uz posipanje brašnom po potrebi.
 E, sada treba radnu površinu posuti brašnom, podeliti testo i napraviti dve lopte. Oklagijom razviti pravougaonik, tako da testo bude debelo oko 1cm, odozgo narendati oko 70g margarina ili putera, pa srolati. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa. Ova dva "rolata" grubo uplesti u spiralu i staviti u okrugli, dublji podmazan pleh prečnika oko 22cm. Može da posluži i neka šerpa. Ja pogaču pečem u crvenoj tufnastoj šerpi, tako mi deluje rustično. Inače, pleh uvek podmazujem mašću!

Kada spustim pogaču u pleh, uključim rernu da se zagreje na 250 stepeni. Ujedno, pogača treba da "odmori" i naraste u plehu, na toplom mestu, bar još pola sata - ne bojte se, neće pobeći iz tepsije. Neposredno pred pečenje, pogaču premažem umućenim žumancetom (a može i celo jaje). Pogača se peče dugo, zato što je deblja, ali treba paziti da ne izgori. U trenutku kada je testo u prvoj fazi pečenja dovoljno naraslo i formirala se korica, temperaturu treba smanjiti na 200 stepeni i pokriti ga papirom za pečenje. Moraćete da probate da li je pogača iznutra pečena, tako što ćete je probosti nekom žicom - ako po žici nema testa, znači da je pečena.

Vruću pogaču izručiti na čistu krpu, umotati i ostaviti samo malčice da se prohladi (Obično svima zamiriše, pa je teško sačuvati je da se bolje ohladi). Vruću pogaču slobodno kidajte rukama, služite je uz puter ili kajmak - za večeru.

Za ceo postupak je potrebno oko 3h, da znate, lepo da isplanirate vreme.

I još nekoliko napomena, umesto da napravite spiralu, od testa možete da napravite jedan rolat nafilovan puterom, koji ćete seći na pužiće. Pužići se ređaju, položeni, u pleh i tako se dobije novi oblik - "Đul pogača".

Takođe, varijanta je da umesto na dva dela, testo podelite na 6-7 delova. Svaki deo rastanjite u krug prečnika 15-20cm, nafilujte puterom, pa preko složite sledeću koricu testa i tako naizmenično. Ovakvu pogaču samo spustite u pleh, ona će se više listati.

Ja najčešće napravim varijantu sa upletenom spiralom - najbrže je.