Tuesday 25 May 2010

Prilozi uz roštilj

Izbor priloga uz roštilj zavisi od toga kako ste ga zamislili, da li je u pitanju nedeljni ručak, zabava u prirodi, dečiji rođendan, večera na moru, ili su možda iznenada banuli drugari. U svakom slučaju nezaobilazne su sveže salate ili samo povrće (luk, paradajz, krastavac), sir, kajmak, maslinke, krastavčići, ljuta paprika...

Ako pak deci pravite čizburgere, obavezna je zelena salata, kečap, senf i listići sira za sendviče.

Možete napraviti pomfrit ili ispeći krompir u rerni (jednostavnije je). Krompir iseći na krupnije komade, obariti par minuta a zatim uvaljati u so, začine (majčina dušica, origano, ruzmarin, malo kore limuna) naliti uljem i peći u rerni da spolja dobije krckavu koricu a iznutra bude mek.
Grilovano povrće spremite uporedo sa mesom (tikvice, patlidžan, pečurke, komorač, paprika). Možete ga iseći na kocke i napraviti ražnjiće ili iseći na listiće i tako ispeći.

Uz ribu napravite krompir sa blitvom ili krompir salatu.

Luk isečen na rebarca posoliti i pržiti da postane staklast, pri kraju dodati kašiku šećera da karamelizuje. Ovako ispržen luk je odličan i za sendviče. Probajte da napravite stek sendvič sa karamelizovanim lukom, mesom sečenim na kocke, pavlakom i kolutovima paradajza.

Zagrejane tortilje su dobar izbor, ako hoćete da izbegnete hleb.