Thursday, 6 May 2010

Švarcvald torta

Korice: 5 žumanaca penasto umutiti sa 150g šećera, 1 vanilom, pa u to dodati 5 kašika mlake vode i ovlaš, varjačom promešati. U ovu masu dodati 100g brašna, 100g oraha, 50g kakao, pola praška za pecivo, 50g gustina. Sve varjačom izmešati, pa na kraju dodati 60g smekšalog putera i čvrst sneg od 5 belanaca (naizmenično po malo putera i po malo belanca). Od ovoga peći 3 kore.

Fil 1: 500ml soka od višanja skuvati (kao puding) sa kašikom gustina ili sa pudingom od vanile. Kada je gusto, dodati višnje iz kompota i ohladiti.

Fil 2: Čvrsto umutiti 750ml slatke pavlake sa 1 vanilom i malo šećera.
Svaku koru poprskati višnjevačom koja je razblažena vodom uz dodatak šećera (ili sokom od višanja), pa malo prokuvana i dobro ohlađena (ne sme se sipati kašikom da ne bi koru mnogo ovlažila, nego poprskati ili premazati četkicom za kolače). Posle ide fil od višanja pa pavlaka, naizmenično, završiti pavlakom. Treću koru ne filovati višnjama.

Sastojci: 5 jaja, 150g šećera, 2 kesice vanile, 100g brašna, 100g oraha, 50g kakao, pola praška za pecivo, 50g+1 kašika gustina, 60g putera, 500ml soka od višanja, višnje iz kompota, 750ml slatke pavlake.