Thursday, 18 February 2010

Knedle sa šljivama (gomboce)

Obariti u slanoj vodi 8 krompira srednje veličine, ocediti ispasirati ga i ostaviti da se prohladi. Dodati kašiku masti, malo soli, 2-3 jaja, brašna po potrebi da se zamesi testo (ne sme da bude mnogo tvrdo a opet mora da ima takvu strukturu da je lako oblikovati ga). Šljive oprati, ocediti, očistiti od koštica pa u sredinu staviti kocku šećera (a i ne morate da vadite koštice ako Vas mrzi), formirati knedle. Knedle spuštati u kipuću vodu (uzmite veći lonac i sipajte dosta vode, posolite), kada isplivaju na površinu kuvajte ih još minut-dva i gotove su.
Dok se knedle kuvaju, na drugoj ringli u šerpi propržiti griz (ulje da pokrije dno šerpe i dodati 6-8 kašika griza, a kada se potroši dopuniti). Griz pržiti na umerenoj temperaturi da porumeni (uključiti ringlu na dvojku) a zatim smanjiti temperaturu (na keca). Umesto griza mogu se upotrebiti i prezle. Kuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom, malo ocediti i spuštati na griz. Knedle propržiti nekoliko minuta tako da se uvaljaju u griz sa svih strana, vaditi ih u činiju i obilno posuti šećerom pre služenja.

Da biste napravili knedle, potrebno je da odvojite malo više vremena. Mogu se praviti i sa kajsijama. Ako vam je zgodno, napravite veću količinu pa jedan deo nekuvanih knedli zamrznite.

Sastojci: 8 krompira srednje veličine, 1 kašika masti, 1 kašičica soli, 2-3 jaja, 6-8 kašika griza, ulje, oko 20 komada šljiva (zavisi od veličine).

No comments:

Post a Comment