Friday 2 March 2012

Karfiol čorba Du Barry

Karfiol čorba, ali na francuski način - suptilna i prefinjena.

Odabrati veću glavicu karfiola, očistiti je od korena i listova, odvojiti cvetove i oprati ih pod mlazom tekuće vode. Pošto je karfiol takve strukture da se unutar cvetova zdržava dosta nečistoće, posle pranja treba ga na minut spustiti u kipuću vodu i procediti. Karfiol zatim staviti u lonac, naliti vrućom vodom, dodati kašičicu soli i kuvati na umerenoj temperaturi oko pola sata, da omekša. Skuvani karfiol zatim ocediti i sačuvati vodu u kojoj se kuvao.


Odvojiti nekoliko cvetića i odložiti ih u činiju koju ćete izneti na trpezu. Ostatak karfiola propasirati kroz cediljku. Pasiranje je sporo, pa ako Vas mrzi, ubacite ga u blender sa malo vode u kojoj je kuvan i pretvorite u glatku, gustu kašu.

U loncu u kom je karfiol kuvan rastopiti oko 100g putera i kratko propržiti 4 kašike brašna. Brašno ne sme da porumeni, nego da ostane bledo. Zapršku naliti sa oko 700ml vode u kojoj je kuvan karfiol i uz mešanje ostaviti da provri na umerenoj temperaturi. Ako imate gotov bujon (svež ili iz zamrzivača) možete ga upotrebiti, može da posluži i kocka za supu rastvorena u vodi. U ovom slučaju, potrebno je oko 500ml pilećeg bujona i 200ml vode u kojoj je kuvan karfiol.

Kada čorba provri, dodati kašu od karfiola i ostaviti još 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje. Razmutiti 3 žumanca sa kašikom hladne vode, dodati oko 100ml neutralne pavlake. Čorbu skloniti sa ringle i umešati žumanca sa pavlakom. Može da se doda i malo bibera.

Gotovu krem čorbu sipati u činiju preko cvetova karfiola koje ste na početku izdvojili i poslužuti uz ražani hleb premazan puterom. Umesto ražanog hleba mogu da posluže krutoni. Čorbu sipati u tanjir, ukrasiti svežim peršunovim listom, staviti nekoliko krutona, a može se posuti i parmezanom ili narendanim nekim starim kačkavaljem.

Sastojci: 1 glavica karfiola, so, oko 100g putera, 4 kašike brašna, 500ml bistre supe, 3 žumanca, 100ml neutralne pavlake, biber.