Wednesday, 30 June 2010

Čokolad kuglen

Penasto umutiti 250g putera sa 250g šečera u prahu, dodavati jedno po jedno 12 žumanaca uz neprestano mućenje mikserom. Posebno umutiti 8 belanaca u čvrst šne sa prstohvatom soli, pa belanca izručiti u masu od putera, dodati 250g čokolade rastopljene na pari i 50g mlevenih oraha - sve ovo lagano izmešati varjačom. Kada je masa izjednačena, odvojiti deo u posudu zapremine 500ml, dodati još mlevenih oraha tako da se dobije gušći fil i staviti u frižider - ovim filovati tortu. Od ostatka posebno ispeći 3 okrugle kore. Ohlađene korice nafilovati, a odozgo tortu preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti 100g putera, 100g čokolade, 3 kašike mleka i 3 kašike šećera). Pre služenja dobro ohladiti (da prenoći u frižideru).
Ova čokoladna torta je izuzetno ukusna i brzo se pravi, nema kuvanja fila na pari... Jedina nezgodacija je ta što u filu ima jaja koja nisu termički obrađena. Zato je pravite samo kada nabavite proverena, dnevno sveža jaja!

Sastojci: 250g putera, 250g šečera u prahu, 12 jaja, 250g čokolade, 50g+200g mlevenih oraha, za glazuru - 100g putera, 100g čokolade, 3 kašike mleka, 3 kašike šećera.