Saturday, 5 June 2010

Prolećni šareni ručak


Mlade krompiriće oljuštiti i kuvati oko 5 minuta u ključaloj vodi, da smekšaju, a zatim ih ocediti. Čeri paradjz oprati i bocnuti vrhom noža, pa spustiti na kratko u ključalu vodu u kojoj se kuva krompir - ovako ćete ih vrlo lako oljuštiti. Ćuretinu iseći na veće kocke, posoliti i kratko propržiti sa obe strane, da porumeni. U tepsiju podmazanu maslinovim ili suncokretovim uljem poređati krompiriće (ako su veći, treba ih pritisnuti kašikom da se malo spljeskaju i puknu), posoliti ih i posuti majčinom dušicom, svežim ili sušenim origanom. Zatim poređati proprženu ćuretinu i pripremljen čeri paradajz, pa sve blago, rukom, uvaljati u ulje. Odozgo staviti listove celera, posuti sa malo semenki lana, staviti par zrna bibera (belog, crnog ili zelenog), zaliti sa još malo ulja - zapeći u prethodno zagrejanoj rerni, da krompirići dobiju lepu, krckavu, rumenu koricu.

Služiti uz neku "gorču" salatu: radič, endivija, rukola i slično.
Sastojci: oko 1kg mladih krompirića, 600g ćuretine, oko 200g čeri paradajza, so, majčina dušica, origano, svež list celera, par zrna bibera, kašičica semenki lana.