Tuesday 29 June 2010

Štrudlice sa makom - od sipkavog testa

Pola kvasca (oko 20g) rastopiti u šolji mlakog mleka uz dodatak 1 kašičice šećera, da uskisne. U posudu za mešenje sipati 3 šolje brašna i 1 šolju masti - rukama utrljati. Zatim dodati 3 žumanca, kvasac sa mlekom i 1 kašičicu soli. Od ovih sastojaka umesiti glatko testo, podeliti na četiri jufke i ostaviti da odmori desetak minuta dok napravite fil.

Fil: Umutiti u čvrst šne 3 belanca sa prstohvatom soli. U šne dodati oko 500g samlevenog maka, šećera po ukusu i sve lagano promešati varjačom - podeliti na četiri dela.
Svaku jufku testa rastanjiti oklagijom u pravougaonik, tako da testo bude debelo oko 0.5cm. Ne treba filovati preko cele površine, nego sa jedne strane (uz širu stranicu)ostaviti oko 4cm bez fila, da bi se testo zalepilo i da se štrudlica ne odmotava. Štrudlice se rolaju po široj stranici pravougaonika. Postupak ponoviti sa preostale tri jufke. Srolane štrudlice spustiti u pleh, premazati mlekom i ostaviti ih da "odmore" bar 30min pre pečenja. Peći ih u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Ispečene štrudlice ostaviti da se dobro ohlade i obilno posuti šećerom u prahu neposredno pre služenja.

Ovo je jednostavan kolač sa makom - iz Banata. Zgodan je za one koji nisu vični u mešenju kiselog testa, ovde nema greške...

Sastojci: 20g svežeg kvasca, 1 šolja mleka, šećera po potrebi, 3 šolje brašna, 1 šolja masti, 3 jaja, 1 kašičica soli, 500g mlevenog maka.