Tuesday 25 January 2011

Piroge


Piroge potiču iz Ukrajine. Negde sam pročitala pošalicu da "Ukrajinci 6 dana u nedelji jedu krompir, a sedmog dana ga uviju u testo"...
Fil za piroge: Nekoliko srednjih krompira skuvati, ispasirati i posoliti. Može se dodati komad putera, pa ostaviti u frižideru da se ohladi.

Testo zamesiti od oko 300ml mlake vode, brašna po potrebi da se dobije glatko, tvrđe testo i dodati kašičiscu soli. Testo ostaviti da odmori oko pola sata pa premesiti. Rukom vaditi komade testa veličine oraha, rastanjiti oklagijom da bude debljine 3-5mm, na sredinu nafilovati kuvanim krompirom, pa preklopiti i pritisnuti krajeve da se ne bi otvarali prilikom kuvanja.
Da bi se dobio pravilan oblik, krajeve zatvorene piroge odseći čašom. Ako Vam se čini jednostavnije, testo može da se razvije u veliku tanku koru, koju treba seći na kvadrate (8x8cm), pa filovati...

Nafilovane piroge ostaviti da odmore malo, a za to vreme napraviti preliv od luka. Nekoliko (4 komada) glavica crnog luka srednje veličine oljuštiti i iseći na rebarca. Luk posoliti i staviti na zagrejano ulje da se prži na umerenoj temperaturi. Preliv je gotov kada luk "karamelizuje" postane mekan, dobije braon boju i slatkast ukus. Pri kraju možete da dodate kašiku šećera koji će, kada se proprži sa lukom, dati lepu boju i ukus.

Dok se luk prži, staviti veću količinu vode u šerpu da provri i dobro posoliti. Piroge spuštati u ključalu vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu, pa posle toga još 2-3 minuta. Vaditi ih u đevđir da se ocede.

Piroge izručiti u činiju za serviranje, preliti karamelizovanim lukom i toplo poslužiti uz dosta kisele pavlake ili milerama. Možete posebno da propržite i malo slanine, pa i njom posuti piroge.

Ovo je osnovni recept, ali uvek postoje varijacije na temu. Piroge je moguće filovati proprženim kiselim i zabiberenim kupusom, mesom, ili ih napraviti slatke - filovane džemom, pa posute proprženim grizom i šećerom.

Sastojci: 2-3 veća krompira, komad putera, 4 glavice luka, ulje, kašika šećera, so, 300ml vode, brašna po potrebi, kisela pavlaka.