Friday 28 January 2011

Mantije - na moj način

Prvo napraviti fil: sitno iseckati dve glavice crnog luka, posoliti, propržiti na ulju pa zatim dodati bibera po ukusu i oko 500g mlevenog mesa (poželjno je da bude junetina, ali može da posluži i svinjsko, pa čak i belo pileće meso) - još malo propržiti na umerenoj temperaturi.

Lisnato testo oklagijom rastanjiti na debljinu od par milimetara. Iseći na kocke oko 7x7cm. Na sredinu staviti kašičicu fila, a ivice premazati razmućenim žumancetom da bi se lepše spojile. Sada spojiti suprotne krajeve kvadrata, pritisnuti da se lepo zatvori i napraviti "paketić".

Umutiti žumance i pre pečenja premazati mantije.
Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni - brzo su gotove. Služiti uz jogurt, pavlaku, kiselo mleko...

Napravite veću količinu, pa jedan deo zamrznite i zamrznute pecite po potrebi - zgodno je za brzu večeru ili doručak. Možete i sami da napravite lisnato testo, nije komplikovano, samo zahteva malo više vremena.

Druga mogućnost je da se mantije poređaju gusto zbijene u tepsiju (kao pita) i pred kraj pečenja treba ih zaliti kiselom pavlakom razmućenom sa malo jogurta - ostaviti da se dopeku.

Sastojci: 500g mlevenog mesa (junetina ili svinjsko), 2 glavice crnog luka, so, biber, ulje, 2 žumanca za premazivanje, 2 paketa lisnatog testa.