Thursday 8 December 2011

Praline od suvih šljiva i urmi

Čokoladne praline od suvih šljiva ili urmi su desert koji se jednostavno priprema. Suvo voće, bademi i crna čokolada prosto mame na uživanje u izuzetnoj kombinaciji ukusa. Osim toga, u papirnoj korpici, na tacni ili u simpatičnoj kutijici... savršeno izgledaju.

Nabavite sočne suve šljive i urme. Sve jedno je da li su sa košticom ili ne, samo je bitno da su sočne i mesnate, a košticu ćete jednostavno izvaditi. Umesto koštice staviti po jedan badem ili četvrtinu oraha. Najbolje je napraviti različite kombinacije: urma-badem, urma-orah, šljiva-badem, šljiva-orah. Još jedna od ideja je da se suvo voće napuni marcipanom, ili da se suvo voće napuni bademom/orahom a spolja obloži marcipanom i oblikuje. Dakle, pustite mašti na volju!!!


Na pari rastopiti dovoljno crne čokolade - procenite potrebnu količinu u zavisnosti od broja voćkica. Na svakih 100g čokolade dodati komad putera (ili 1 kašiku ulja) i 2 kašike prah šećera. Dobro izmešati da se ujednači. Ako Vam se učini da je glazura suviše gusta, dodajte nekoliko kašika mleka, ali ne preterujte. Napunjeno suvo voće probosti čačkalicom, umakati u toplu glazuru (koja se sve vreme greje na pari) i odlagati na papir za pečenje da se glazura polako ohladi i stegne na sobnoj temperaturi. Za oblaganje pralina čokoladom može da posluži viljuška. Nemojte ih hladiti u frižideru, jer će u tom slučaju glazura izgubiti sjaj.

E sad! Kada se glazura prohladi, ali dok nije potpuno očvrsla, deo pralina možete posuti kakaom da izgledaju kao "tartufi", mogu se ukrasiti rastopljenom belom čokoladom, mogu se uvaljati u krupno rendanu crnu čokoladu... Tu su još i višnje iz kompota, sveže maline... Bezbroj kombinacija!

Ako hoćete da impresionirate sami sebe, a i ostale, napravite još i Bonbone od čokolade i lešnika (recept od 2.7.2011.), Natkine čokoladne puslice (recept od 16.3.2010.). Fantazija!!!

Sastojci: suve šljive, sušene urme, badem, orasi, crna čokolada...