Wednesday 28 December 2011

Za prazničnu trpezu

Pred praznike svuda uobičajane gužve, žurba, euforija... Trudim se da izbegnem gužve gde god je to moguće, a euforija je izgleda utihnula "sa godinama". Ipak, svi se radujemo praznicima i danima koje ćemo provesti sa dragim osobama. Kiti se jelka, kupuju pokloni, planira se jelovnik i naravno, kuva se!

Na vreme zamoliti ukućane da izraze želje i da svako napiše šta bi voleo da vidi na stolu. Zatim napraviti dobar plan i organizaciju, da bi se sve to postiglo uz radno vreme od 9-5. U radno vreme napisati i odštampati spisak potrebnih namirnica, asesoara... tako će kupovina biti ekonomična i racionalna.
Takođe, iskoristiti pauzu za nabavku pojedinih artikala koje je moguće naći na pijacama i specijalizovanim dućanima u blizini posla. Ukoliko ste u mogućnosti, podeliti zadatke deci, mužu, mami, sestri, svekrvi i slično. Tako ćete ipak sačuvati malo energije da se ne uspavate pre ponoći. I na kraju, zasucite rukave, bar tri dana ranije.

Kao i svake godine, nekako ipak prevagne klasična kombinacija i sve to u veeeelikim količinama - da se ne kuva skoro do Božića. Recepte za sva navedena jela možete naći na mom blogu.

Evo predloga!

Predjelo
- Ruska salata sa domaćim majonezom i barenim kokošjim mesom;
- Pihtije bez dodataka kao što su barena jaja, šargarepa i tako to;
- Domaća slaninica isečena na štapiće;
- Duvan čvarci;
- Sir.

Glavno jelo
- Podvarak sa ćuretinom, tek ispečen;
- Pečenje po izboru, jagnjeće ili praseće;
- Turšija;
- Salata od pečenih paprika ili ajvar;

Uz sve ovo, naravno, obavezne su domaće lepinje!

Za desert
- Vasina torta;
- Rozen torta;
- Padobranci;
- Princes krofne.

Za piće
Najkorisnije su velike količine mineralne vode, gazirane i negazirane. Od "žestine", domaća kajsijevača ili šljivovica. Ukusi su različiti, pa je dobro nabaviti crno i belo vino. Što se tiče izbora vina, treba se posavetovati sa prodavcima u specijalizovanim prodavnicama. Moguće je kupiti vrlo dobra vina koja nisu suviše skupa. Za promenu, napravite koktel od vina i pomorandže. Deci napravite voćni koktel tako što ćete iscediti veće količine pomorandži, mandarina, grejpfruta, limuna, zasladite ga medom i ukrasite svežim listićima nane. Kafa je obavezna pred zoru.

Pripremljena jela, savršeno će izgledati ukoliko ih na sto iznesete u drvenim ćasama, sa drvenim hvataljkama i kašikama za sipanje. Pa još ako imate drvene tanjire i escajg... Trpeza će biti vrlo rustična a "šik". Osim toga, znalci kažu da hrana koja se konzumira drvenim escajgom i iz drvenog posuđa ima očuvan izvorni ukus, koji se ne menja. Ako nemate u kući "sve od drveta", upotrebite posuđe koje imate, ali razmislite i o kupovini drvenog. Kao rasvetu, upotrebite nekoliko jednostavnih sveća. Može i vaza sa jednostavnim izborom cveća da se nađe na stolu. Salvete, platnene ili papirne, uklopite sa stolnjakom. Čaše jednostavne, u zavisnosti od izbora pića. U bilo kojoj varijanti izbegnite one gotove kič aranžmane kojih ima na svakom koraku. Eventualno, napravite sami neki ukras od grančica četinara, malo rafije u prirodnoj boji, oraha u ljusci, klipa kukuruza koji prosto sija... Sigurna sam da imate i sopstvenu originalnu ideju na tu temu. Osnovni princip je "neka bude jednostavno".

Da se kladimo da će svi biti oduševljeni kada vide ovako postavlje sto?! A tek što je ukusno!!!

ŽIVELIIII!!!!