Friday 23 December 2011

Meso+krompir (još jedan način)

Još jedna dobra kombinacija na temu meso+krompir. Tačno, ne uklapa se u principe zdrave ishrane, ali se savršeno uklapa u trenutak kada te obuzme milina od svakog zalogaja...

Različite vrste mesa (oko 1kg) iseći na veće kocke. Marinadu napraviti od iseckanog svežeg peršunovog lista, belog luka (izgnječiti ga širokom stranom noža), soli, bibera, maslinovog ili suncokretovog ulja. Sve sastojke lepo izmešati, izručiti preko mesa i rukama sve zajedno promešati, tako da marinada lepo obloži meso. Ostaviti da se marinira u frižideru nekoliko sati.


Kada je marinirano, meso kratko propržiti, a onda prebaciti u zagrejanu rernu i peći na umerenoj temperaturi. Najjednostavnije je za prženje upotrebiti plići sud ili šerpu koja može i u rernu da se ubaci.

Krompir oljuštiti, iseći na kolutove debljine 0.5-1cm, probariti par minuta (da malo smekšaju, a ne raskuvaju se) i ocediti.

Na ulju (maslinovo ili suncokretovo) propržiti sveže listiće majčine dušice. Na ovaj način ulje se aromatizuje. Umesto majčine dušice može se upotrebiti i drugo sveže začinsko bilje koje se slaže uz krompir (majoran, ruzmarin, origano, žalfija). Ako nemate pri ruci sveže začinsko bilje, možete ga izostaviti. Na zagrejano ulje izručiti dosta crnog luka iseckanog na rebarca i posoliti. Pržiti na umerenoj temperaturi da luk smekša. Kada je luk gotov, dodati komad putera i malo balzamskog sirćeta, sve izmešati.

U posudu poređati jedan red probarenih kolutova krompira, preko toga rasporediti prženi luk, pa preko toga još jedan red krompira. Krompir odozgo poprskati sa malo ulja i po ukusu posoliti. Ovu "musaku" ubaciti u rernu, da se krompir ispeče, porumeni i bude krckav.

Posude za pečenje mesa i krompira odaberite tako da mogu istovremeno da stanu u rernu. Ako pravite veću količinu, prvo ispecite meso a zatim krompir. Kada je krompir pečen, isključite rernu, na dno rerne stavite posudu sa mesom (das se malo zagreje).

Obavezno poslužiti uz sezonsku salatu. Može i uz sir.

Sastojci: 1kg mesa (različite vrste - svinjsko, junetina, piletina...), 1 veza svežeg peršunovog lista, 3-4 čena belog luka, so, biber, maslinovo ili suncokretovo ulje, oko 1kg lepih krompira, 2-4 glavice crnog luka, balzamsko sirće, komad putera.