Friday 13 January 2012

Tetina čokoladna rolat torta

Još jedna fina torta!!! Pamtim je iz detinjstva i rado je spremam.

Za ovu tortu treba prvo napraviti fil. Potopiti u hladnu vodu 300g suvog grožđa, ostaviti da odstoji desetak minuta a zatim ocediti i osušiti na papirnom ubrusu. Staviti da provri oko 8 kašika mleka sa 300g šećera. Kada provri, dodati suvo grožđe i 300g mlevenih oraha, sve dobro izmešati. Ko ne voli suvo grožđe, može da ga zameni istom količinom suve brusnice. Postupak je isti.


Kora:
Penasto umutiti 200g putera sa 10 žumanaca i ostaviti sa strane. Umutiti u čvrst šne 10 belanaca sa prstohvatom soli. Kada su belanca umućena, dodati 200g šećera i nastaviti mućenje. U šne od belanaca dodati umućen puter i žumanca, 200g mlevenih oraha i 4-5 štangli na pari otopljene kvalitetne crne čokolade. Sve lagano izmešati, varjačom. Ova količina je dovoljna za one velike crne plehove koje dobijete uz rernu, veličine oko 40x40cm. Količinu, naravno, možete prilagoditi (povećati/smanjiti) veličini pleha koji upotrebljavate. Ali, treba voditi računa da korica bude dovoljne veličine, da može lepo da se srola.

Pleh obložiti papirom za pečenje, tako da sa strane odakle ćete započeti "rolanje" papir malo prelazi ivice pleha. U pleh izručiti pripremljenu masu i peći na umerenoj temperaturi (170°C). Kao i obično, treba paziti da se korica ne prepeče, jer će biti suva. Povremeno viljuškom bocnuti sredinu i ako je viljuška čista kada je izvučete, odmah treba izvaditi koricu iz rerne.

Još vruću koricu nafilovati pripremljenim filom, po celoj površini. Orasi popareni mlekom formiraju čvrstu masu, pa nije baš moguće rasporediti ih nožem, kao klasičan fil. Zato ih slobodno rasporedite rukama. Ovako nafilovanu, još uvek vruću koricu treba srolati i ostaviti da se dobro ohladi. Formiranje rolata treba započeti sa strane gde viri papir za pečenje. Ujedno, papir za pečenje će pomoći da čvrsto formirate rolat dok je još vruća korica. Uopšte se ne treba uzbuđivati ako negde pukne korica. Preko svega ide glazura koja će pokriti "tektonske poremećaje".

Tek kada je rolat sasvim hladan, napraviti glazuru. Za glazuru penasto umutiti 250g putera i dodati 12 štangli na pari rastopljene kvalitetne crne čokolade. Glazura treba da bude malo deblja. Dok se ne stegne glazura, viljuškom našarati rolat.

Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje u frižideru, preko noći. Da bi bilo dekorativnije, pored parčeta torte na tanjirić možete staviti i neko sveže bobičasto voće (maline, jagode, ribizle...), slažu se i boje, i ukusi. Ako nije sezona bobičastog voća, ne mari ako tortu poslužite bez ikakvih dodataka!

Sastojci: Za fil - 300g suvog grožđa ili sušene brusnice, 8 kašika mleka, 300g šećera, 300g mlevenih oraha. Za koru - 200g putera, 10 jaja, 200g šećera, 200g mlevenih oraha, 4-5 štangli crne čokolade. Za glazuru - 250g putera, 12 štangli kvalitetne crne čokolade.