Friday 27 January 2012

Pohovane teleće šnicle, malo drugačije

Jedan od načina da se promeni klasičan način pohovanja šnicli. Ukus će biti malo drugačiji, delikatniji, zahvaljujući bademima i orasima.

Teleće šnicle izlupati tučem za meso, da budu tanke i iseći ih na željenu veličinu. Biće vrlo simpatične, ako ih isečete na pravilne kvadrate veličine oko 5cm. Mada, ništa neće smetati i ako ostanu nepravilnog oblika i malo veće. Posoliti ih, pobiberiti i namazati senf u tankom sloju sa obe strane. Ovako pripremljene šnicle uvaljati u brašno, pa u viljuškom umućena jaja i na kraju u mešavinu mlevenih badema i oraha. "Poh" će biti krckaviji ako se doda malo seckanih oraha i badema.
Brašno, kao i mešavinu mlevenih oraha i badema treba staviti u plitku posudu koja je dovoljno velika da može šnicla lepo da stane. Tako je jednostavnije uvaljati ih.

U tiganj sipati ulje, da bude duboko oko 1cm, ostaviti da se dobro ugreje a zatim smanjiti temperaturu na umerenu jačinu. Uvaljane šnicle pržiti na zagrejanom ulju, da lepo porumene sa obe strane.

Pržene šnicle izvaditi na papirni ubrus, jer će se tako ocediti višak ulja. Odložiti ih u rernu koja je zagrejana na oko 50°C, da bi ostale tople do trenutka kada ćete ih poslužiti.

Pohovane teleće šnicle poslužiti tople, uz kriške ili kolutove limuna, tartar sos, bareno povrće (krompir, brokoli, karfiol...) ili uz pire. Uz sve to obavezno poslužiti svežu sezonsku salatu, po izboru.

Osim telećih, na isti način mogu se pohovati i svinjske šnicle, pileće, ćureće. Različite vrste mesa - drugačiji ukusi. Odaberite sami.

Sastojci: teleće šnicle, nekoliko jaja, so, biber, senf, par kašika brašna, mleveni orasi i bademi, ulje za prženje.