Wednesday, 13 July 2011

Tulumbe


Staviti da provri 500ml vode sa šoljicom (za crnu kafu) ulja. U ključalo dodati 250g brašna, izmešati varjačom i skloniti sa ringle. Dok se testo hladi, skuvati sirup za prelivanje. Staviti da provri 700g šećera, 400ml vode i limun isečen na kolutove. Kada sirup provri kuvati ga još neko vreme da dobije malo gušću/sirupastu strukturu.

Kada se masa potpuno ohladi, uz mućenje mikserom treba dodati jedno po jedno 4 cela jaja. Rezultat je glatko, ujednačeno testo.
Ukoliko testo nema ovakvu strukturu, potrebno je dodati još jedno jaje. Špric za tulumbe napuniti pripremljenom masom i direktno na zagrejano ulje spuštati tulumbe, manje ili veće... Temperatura ulja ne treba da bude mnogo jaka, nego umerena. Tulumbe treba pržiti u dubokom ulju u šerpi manjeg prečnika, radi uštede ulja. Kada lepo porumene vaditi ih rešetkastom kašikom i odložiti na tacnu obloženu papirnim ubrusima da upiju višak masnoće.

Prohlađene tulumbe poređati, jednu do druge, u dublju činiju ili pleh i zaliti ih hladnim sirupom. Obavezno ih ostaviti da odstoje nekoliko sati da lepo upiju sirup, pa tek onda služiti.

Banaćanska varijanta "špric krofne" - umesto sirupa, pržene tulumbe se mogu uvaljati u kristal šećer zamirisan vanilom.

Sastojci: tulumbe - 500ml vode, 1 šoljica (za crnu kafu) ulja, 250g brašna, 4 cela jaja, ulje za prženje; sirup - 700g šećera, 400ml vode, 1 limun.