Friday, 15 July 2011

Patlidžan sa dve vrste sira

Odabrati 3-4 plava patlidžana srednje veličine. Plodove oprati, iseći na kolutove debljine oko 5mm, posoliti i ostaviti da odstoje pola sata. Zatim ih ocediti i oprati pod mlazom vode.

Sos od paprika - Nekoliko pečenih paprika (6-7) oljuštiti i sitno iseckati ili izblendirati, posoliti i zabiberiti. Kašastoj masi dodati malo vode i kuvati desetak minuta da se malo zgusne.

Paradajz iseći na kolutove (4-5 komada), a dimljeni sir i feta sir na kriške. Potrebno je oko 500g svake vrste sira.
Dublji sud podmazati maslinovim uljem i ređati ovako: kolutove patlidžana, na svaki kolut patlidžana staviti kolut paradajza, pa posle fetu, ponovo patlidžan, paradajz, dimljeni sir, patlidžan, paradajz. Sve zaliti maslinovim uljem i peći na 200°C desetak minuta. Može da se poređa i samo jedan red patlidžana, pa paradajz i po komad obe vrste sira.

Gotovo jelo preliti pripremljenim "sosom" od paprika i posuti peršunom ili svežim bosiljkom.

Varijacija na ovu temu je da se izgriluju kolutovi patlidžana, pa preko njih poređa svež paradajz i dve vrste sira. Zatim se pospe svežim začinskim biljem i posluži uz sos od paprika.

Sastojci: 3-4 plava patlidžana srednje veličine, 4-5 komada paradajza, 500g dimljenog sira, 500g feta sira, maslinovo ulje, so, svež peršun ili bosiljak. Sos od paprika - 6-7 komada pečenih paprika, so, biber.

2 comments:

  1. Lepi su Vam recepti. Postoji i tajni dodatak: patlidzan se pospe sa vrlo malo cimeta - da ne bi bio gorak.

    ReplyDelete
  2. Hvala! Prihvatam dobar savet...

    ReplyDelete