Saturday 2 July 2011

Bonbone od čokolade i lešnika

Ispeći 280g lešnika, skinuti ljusku i samleti. Lešnik se peče na oko 150°C vrlo pažljivo da ne bi zagoreo i postao gorak. Pečen je kada se ljuska lako skida a plod postane suv, ima ukus kao u čokoladi sa lešnicima (sirov lešnik ima malo drugačiji ukus). Potrebno je izblanširati i oko 50 komada badema. U vrelu vodu staviti badem, posle nekoliko minuta ga oljuštiti i odložiti na papirni ubrus da se potpuno osuši.

U dublji tiganj staviti 280g šećera, uključiti ringlu na umerenu temperaturu i ostaviti da šećer polako karamelizuje. I šećer treba paziti da ne zagori. Kada se potpuno istopi i ima lepu braon boju, dodati mlevene lešnike uz mešanje.
Ovako priprmljen grijaž nema kompaktnu strukturu, nego se formiraju grudvice. Vruć grijaž izručiti na papir za pečenje da se dobro ohladi, a zatim ga samleti na mašini za mlevenje oraha.

Penasto umutiti 100g putera sa 100g šećera u prahu, pa u to dodati pripremljeni grijaž, 120g crne čokolade istopljene na pari, 3 kašike ruma i 2 kesice vanilinog šećera. Masu umesiti rukama, praviti loptice prečnika oko 2cm, slagati ih na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostaviti u frižideru da se stegnu.

Napraviti glazuru od čokolade, tako što se na pari, uz mešanje, istopi 100g čokolade sa 100g putera i 3 kašike šećera u prahu. Svaku kuglicu preliti glazurom. Za pravljenje glazure koristiti dublji sud manjeg prečnika (na primer, manje lonče), jer se na taj način olakšava oblaganje kuglica čokoladom. Ovo može da se izvede na više načina - kuglicu spustiti u sud sa glazurom dok je još na pari, brzo izvaditi viljuškom i staviti da se ocedi; ili svaku kuglicu staviti na čačkalicu, uroniti u glazuru i odložiti da se ocedi; ili jednostavno kašičicom prelivati kuglice - uopšte neće smetati to što glazura ne pokriva idealno celu lopticu. Za ceđenje se može upotrebiti metalna rešetka, a ako je nemate, pažljivo spustiti bonbone na tacnu obloženu papirom za pečenje.

Dok je glazura još uvek topla, u svaku kuglicu staviti po jedan blanširan badem. Bonbone ostaviti da odstoje nekoliko sati u frižideru da bi se lepo ohladile, a zatim ih staviti u dekorativne papirne korpice i poslužiti.

Grijaž od lešnika, puter, čokolada, badem... mislim da bi svaki komentar bio suvišan! A tek što lepo izgledaju!!! Spakujte ih u lepu kutiju i poklonite dragoj osobi - svako će se obradovati ovakvom iznenađenju.

Sastojci: 280g pečenih lešnika, 280g kristal šećera, 100g putera, 100g šećera u prahu, 120g crne čokolade, 3 kašike ruma, 2 kesice vanilinog šećera; za glazuru - 100g crne čokolade, 100g putera, 3 kašike šećera u prahu; za dekoraciju - oko 50 komada blanširanih, oljuštenih badema.