Tuesday 24 May 2011

Giros - pripremljen kod kuće

Meso po izboru (svinjsko, piletina, ćuretina, teletina, jagnetina) iseckati na komadiće, a zatim utrljati začine. Kombinaciju začina napraviti po sopstvenom ukusu, evo nekih primera: soja sos+so+ruzmarin, senf+kari+so+biber, začin od sušenog povrća+biber... Meso ostaviti da se par sati marinira uz dodatak malo ulja.

Dok meso upija začine, napraviti tančice - kao tortilje (recept objavljen 29.5.2010.).
Meso pržiti na malo vrelog ulja, da smekša i porumeni. U sokovima od prženja mesa propržiti rebarca crnog luka, papriku… Možete upotrebiti kolutove svežeg luka i paprike.

Dok se prži meso, istovremeno u drugoj posudi ispržiti pomfrit. Ako nemate vremena da ljuštite i seckate krompir, upotrebite gotov smrznuti pomfrit.

Na tortilju poređati meso, luk, papriku, svež paradajz, pomfrit. Zaliti sosom po želji (tzatziki, majonez, kečap, pavlaka, ren+pavlaka...).

Ako se opredelite za Tzatziki, napravite ga ovako:
Krastavac oljuštiti, ukloniti semenke i sitno iseckati. Zatim dodati punomasni jogurt (pazite da ne razredite suviše) ili kiselo mleko, so, malo limunovog soka, izgnječen omanji čen belog luka, sitno iseckane listiće sveže nane - na kraju sve lepo izmešati i ohladiti.

Sastojci: Meso po izboru (svinjsko, piletina, ćuretina, teletina, jagnetina) - količina zavisi od broja girosa koje pripremate, začini (npr. soja sos, so, ruzmarin, senf, kari, biber, začin od sušenog povrća...), ulje, tančice, pakovanje smrznutog pomfrita, crni luk, paprika, paradajz, sos po želji (tzatziki, majonez, kečap, pavlaka, reni+pavlaka...).