Saturday, 14 May 2011

Zlatiborske krmenadle

Izabrati 4 lepe, velike svinjske krmenadle - posoliti ih, uvaljati u brašno i propržiti na ulju da lepo porumene sa obe strane. Kada je meso prženo, izvaditi ga. U sokovima od prženja mesa propržiti dve glavice crnog luka isečenog na rebarca, 2-3 paprike sečene na kolutove. Prženo povrće na kraju posoliti, pobiberiti, dodati grubo isečene pečurke (šampinjoni, bukovače...), list peršuna, nekoliko kašika kajmaka. Fil od povrća promešati. Nekoliko krompira srednje veličine oljuštiti, iseći na kolutove, probariti desetak minuta - da bude mekan, ali da se ne raspada.
Vatrostalnu činiju podmazati uljem i ređati ovim redom: kolutove probarenog krompira, propržene krmenadle, fil od povrća. Preko povrća može da se stavi još malo kajmaka. Sve ovo zaliti prelivom. Zapeći u rerni na 180°C da odozgo lepo porumeni, oko 20min.

Za prliv je potrebno žicom umutiti 3 jaja, kašičicu soli, oko 200ml neutralne pavlake.

Sastojci: 4 svinjske krmenadle, 2 glavice crnog luka, 2-3 sočne crvene paprike, so, biber, 150-200g pečuraka (šampinjoni, bukovače...), list peršuna, nekoliko kašika kajmaka, 3 krompira; za prliv - 3 jaja, so, oko 200ml neutralne pavlake.