Wednesday, 11 May 2011

Iton mes (Eton mess) - varijacija na temu "jagode sa šlagom"

Još jedna brza, savršena poslastica od jagoda.

Jagode (1kg) oprati, osušiti, ako su velike iseći ih na četvrtine ili polovine, posuti šećerom koji je zamirisan vanilom i ostaviti da se u frižideru mariniraju oko sat vremena. Naravno, šipka vanile daje najlepšu aromu.

Žicom umutiti 250g maskarpone sira, po ukusu dodati vanilin šećer, 250ml slatke pavlake (penasto umućene), par kašika likera od višnje (ili vinsanto).
Ne treba preterivati sa likerom, da krem ne bi postao tečan, nego da i dalje ostane čvrst. Ako Vam je maskarpone suviše skup, može da se zameni slatkom pavlakom, ali...

U činijice za služenje grubo izmrviti piškote, ili plazma keks, ili gotove puslice - po ukusu. Preko toga staviti 1-2 kašike krema, pa preko krema jagode marinirane u vanilinom šećeru. Ukrasiti svežim listićima nane i grubo rendanom crnom čokoladom... Zamislite!!!

Sastojci: 1kg jagoda, 250g maskarpone sira, vanilin šećer, 250ml slatke pavlake, liker od višnje (ili vinsanto), nekoliko piškota (ili plazma keks, ili gotove puslice), sveži listići nane, malo grubo rendane crne čokolade.