Friday 6 May 2011

Lepinje

Ima li nešto lepše od mirisa vrućih lepinja, tek ispečenih... Kajmak se sve topi... Kakav doživljaj!

Zasucite rukave i latite se mešenja.

U čašu sipati 350ml mlake vode, staviti jedno pakovanje svežeg kvasca (oko 40g), kašiku šećera, posuti brašnom i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, 2 kašičice soli, vodu sa rastopljenim kvascem i 150ml mlakog mleka.
Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Kada se zapremina udvostruči premesiti testo, ako je potrebno posuti šakom brašna. Sto ili neku drugu površinu posuti brašnom, izručiti testo i napraviti veknu prečnika oko 5-6cm - seći jednake komade testa. Veličina testa zavisi od toga koliko velike lepinje želite da dobijeta. Uvek ih napravite malo manje, u odnosu na željenu veličinu, jer će lepinje dodatno da narastu dok odmaraju u plehu i za vreme pečenja. Od komada testa praviti loptice, malo ih spljeskati, ređati u pleh podmazan mašću. Svaku lepinju zaseći u obliku krsta, oštrim nožem ili žiletom - ostaviti ih da odmore u plehu bar pola sata, na toplom mestu. Za to vreme uključiti rernu da se zagreje na 250°C.

Neposredno pred pečenje razmutiti par kašika brašna u malo vode i ovim premazati lepinje. Lepinje peći na 250°C, dok se ne formira gornja korica, a zatim smanjiti temperaturu na oko 180°C. Nastaviti pečenje dok ne dobiju lepu boju.

Mirisne, mekane, ukusne... Manje, veće, okrugle, tanje, deblje, reš ili manje reš pečene, kako više volite. Služite ih vruće, najbolje samo uz kajmak ili puter. Naravno, odlične su i sutradan umesto hleba. Sendvič, deci za užinu, uvek bude ukusniji u lepinjama koje je mama napravila.

Od ove količine se može napraviti desetak lepinja srednje veličine.

Sastojci: 350ml vode, 150ml mleka, 40g kvasca (1 kocka), 1 kašika šećera, 2 kašičice soli, brašna po potrebi.