Thursday, 23 June 2011

Medena pita - na drugi način

Umesiti glatko testo od sledećih sastojaka: 450g brašna, 160g šećera, 100g meda, 100g masti, 2 žumanca, 1dl mleka, 1 prašak za pecivo.
Testo izručiti u veći pleh od rerne (obložen papirom za pečenje) i peći na 170 stepeni. Ispečenu i prohlađenu koricu iseći uzduž na tri jednaka dela.

Fil: 500ml mleka staviti da provri, zatim dodati 6-8 kašika griza i ukuvati na laganoj vatri (oko 20 minuta) da bude gusto. Na kraju dodati šećer - po ukusu. U dobro ohlađen griz umešati 250g putera.
Puter treba da je na sobnoj temperaturi i penasto umućen. Nafilovati kolač, a odozgo preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti 100g crne čokolade sa 100g putera i 3 kašike šećera u prahu). Umesto glazure, kolač možete i odozgo nafilovati belim filom u tankom sloju, pa obilno posuti rendanu čokoladu.

Bilo bi dobro da odstoji nekoliko sati pre služenja.

Sastojci: za koricu - 450g brašna, 160g šećera, 100g meda, 100g masti, 2 žumanca, 1dl mleka, 1 prašak za pecivo; za fil - 500ml mleka, 6-8 kašika griza, nekoliko kašika šećera (po ukusu), 250g putera; za glazuru - 100g crne čokolade, 100g putera, 3 kašike šećera u prahu.