Wednesday 1 June 2011

Takozvana Cezar salata

Cezar salata je u osnovi zelena salata obogaćena mesom i krutonima. Osvežava i može biti dobar obrok za vrele letnje dane. Takođe, dobro je na ovaj način iskoristiti pečeno meso (piletina, ćuretina...) ili roštilj od prethodnog dana.

Meso po izboru (piletina, ćuretina, losos, svinjsko, biftek i slično) posoliti i ispržiti na malo ulja, a zatim ga iseći na štapiće.

Krutone napraviti od tost hleba iseckanog na kocke veličine 1cm, spustiti ih na zagrejano maslinovo (ili suncokretovo) ulje u koje je prethodno spušeteno 1-2 čena belog luka (oljušten, ucelo).
Preliv za salatu: Žicom mutiti 1 sveže žumance, malo soli, nekoliko kašičica senfa, sok od pola limuna. Treba da se napravi gušći preliv koji podseća na majonez. Količinu podesiti dodavanjem malo po malo maslinovog (ili suncokretovog) ulja, uz neprekidno mešanje.

Ako hoćete da obogatite peliv, na kraju možete da dodate nekoliko sitno iseckanih ringlica (inćuni), kapar, malo izgnječenog belog luka, narendani parmezan.

Zelenu salatu oprati, dobro osušiti papirnim ubrusima i iseckati na manje komade, preliti umućenim prelivom i promešati. Ostaviti da se ohladi u frižideru. Pred služenje dodati štapiće mesa i krutone - ovlaš promešati.

Salata se može ukrasiti listićima parmezana.

Sastojci: meso po izboru (piletina, ćuretina, losos, svinjsko, biftek i slično), a može i pečenje ili roštilj "od juče", zelena salata, tost hleb, 1 sveže žumance, malo soli, nekoliko kašičica senfa, sok od pola limuna, maslinovo ili suncokretovo ulje, 1-2 ringlice (inćuni), kapar, beli luk, malo parmezana.