Thursday 30 June 2011

Bećar paprikaš

Najukusniji "bećarac" pravi se od tek ubranog svežeg povrća koje je sazrelo na otvorenom, u povrtnjaku...

U šerpu većeg prečnika staviti kašiku masti ili ulje i sitno iseckane dve glavice crnog luka srednje veličine. Zatim u luk dodati 4-5 sočnih paprika (crvene, zelene) isečenih na kocke, očišćenih od semenki. Ko voli ljuto, može da ubaci po neki kolutić sveže ljute papričice. Na kraju dodati oljušten i iseckan paradajz. Količina paradajza zavisi od veličine plodova - dovoljno je 4-5 komada srednje veličine.
Trik za lakše ljuštenje paradajza je da se na kratko spusti u vodu koja vri. Drugi način je da se tupom stranom noža, uz blagi pritisak, pređe po površini paradajza a da se posle oljušti. Kada je povrće pripremljeno, posoliti ga po ukusu i staviti da se polako prži na umerenoj temperaturi. U toku prženja povremeno promešati varjačom, da slučajno ne zagori i obavezno probati.

Bećar paprikaš je gotov kada ispari višak tečnosti, luk i paprike lepo smekšaju, a paradajz se pretvori u ukrčkanu kašu. Jelo na kraju možete dosoliti, po ukusu. Ne volim da dodajem druge začine, jer se onda zamaskira ukus povrća. Takođe, ne dodajem ni jaja pred kraj prženja, ali ko voli...

Može da se napravi veća količina pa da se podgreje sutradan.

Topao bećarac poslužiti kao letnji ručak uz sir i domaći hleb. Viljuške nisu potrebne - umače se hleb i jede prstima. Tako je najslađe!

Sastojci: 2 glavice crnog luka srednje veličine, 4-5 sočnih paprika (crvene, zelene), 4-5 paradajza srednje veličine, so, ulje, ljuta papričica po ukusu.