Wednesday 7 April 2010

Ćabata hleb (ciabatta)

U čašu sipati 500ml mlake vode, staviti jedno pakovanje svežeg kvasca (oko 40g), kašiku šećera, posuti brašnom (pšenično meko, tip 400) i ostaviti da kvasac počne da radi (pojave se mehurići po površini i formira se sloj rastopljenog kvasca). U veću vanglu za mešenje izručiti 3 šolje brašna, 2 kašičice soli, vodu sa rastopljenim kvascem. Rukom mesiti testo i dodavati još brašna po potrebi. Treba da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Testo posuti brašnom, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kada se zapremina udvostruči, dodati 6 kašika maslinovog ulja (mada može da posluži i suncokretovo), premesiti testo uz dodavanje brašna po potrebi. U ovoj fazi možete da dodate i seckane maslinke, mada su odlične i bez maslinki.
E, sada treba pripremiti veći pleh (od rerne), podmazati ga sa malo masti i obilno posuti palentom ili kukuruznim brašnom. Radnu površinu ili sto posuti brašnom, rukom kidati komade testa veličine pesnice, premesiti i istanjiti da se dobije nepravilan pravougaonik debljine oko 1.5cm. Nemojte se opterećivati oblikom i da debljina bude ujednačena jer ćabata i treba da deluje rustično. Formirane hlepčiće ređati u pleh. Oštrim nožem ukoso zaseći površinu na 3 mesta i obilno posuti belim brašnom. U ovom trenutku uključiti rernu da se zagreje na 250 stepeni, a ćabatice ostaviti da "odmore" u plehu, na toplom mestu, oko pola sata i nakon toga peći (da korica blago porumeni). Od ove količine možete napraviti 4-5 većih ili oko 8 manjih hlepčića.

Meni su zanimljivije manje ćabate 10-20cm, pa još ako dodate seckane maslinke!!! Odlične su i tople za večeru uz kajmak, puter... i hladne, sutradan. I još jedna napomena, ćabate uviti u čistu krpu, da se ne osuše prilikom stajanja.

Sastojci: 40g svežeg kvasca, brašno (po potrebi), 1 kašika šećera, 2 kašičice soli, 6kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja, malo palente (ili kukuruznog brašna) za posipanje pleha.