Friday 9 April 2010

Lazanja (bela)

Prvo napraviti fil za lazanju. Na malo ulja propržiti dve glavice crnog luka iseckane na kockice, da postane staklast. Zatim posoliti sa dve kašičice soli, dodati oko 500g mlevenog mesa (može svinjsko, juneće, mešano, pileće...)i još malo prodinstati na umerenoj temperaturi, da meso promeni boju. Kada je gotovo, skloniti sa ringle i dodati biber.

Sada treba napraviti ređi bešamel. U šerpici zagrejati komad putera (oko 60g). Kada se puter otopio, dodati 2-3 kašike brašna, propržiti par minuta pa naliti sa oko 700ml mleka, posoliti kašičicom soli, dodati origano, promešati i ostaviti da polako vri na umerenoj temperaturi.
Bešamel je gotov kada dobije određenu gustinu ali ipak ostane redak, tako da može da se sipa kutlačom.

Napravili smo fil od mesa, bešamel, a sada treba pripremiti kore. Ja volim da kupim kore za lazanju nekog boljeg proizvođača, bez obzira na cenu. Čak i ako ste kupili kore za lazanju na čijem pakovanju piše da nije potrebno kuvati, ipak ih provucite kroz ključalu vodu. Dovoljno je par minuta, samo malo da smekšaju, a onda ih izvadite i ocedite.

Kada smo sve ovo obavili, treba uzeti neku vatrostalnu činiju i podmazati je uljem. Ja biram veličinu činije tako da dno lepo mogu da pokriju tri korice. U tom slučaju, za celu lazanju utrošim 12 korica, odnosno 4 reda korica i tri reda fila. Lazanju ređati na sledeći način: korice, zaliti ih bešamelom, staviti trećinu fila od mesa, sledeći rad korica premazati mileramom i staviti ih preko fila od mesa ali tako da mileram legne na meso. Ponovo zaliti bešamelom, nastaviti istim redosledom dok se ne potroše sve korice i završiti tako što ćete poslednji red korica zaliti bešamelom. Kada je lazanja složena, treba je posuti sa dosta parmezana i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, sve dok ne porumeni odozgo. Pečenu lazanju nemojte odmah seći, nego sačekajte da se malčice prohladi.

Sastojci: 12 kora za lazanju, 2 glavice crnog luka, 500g mlevenog mesa (svijnsko, juneće, mešano, pileće), so, biber, origano, ulje, 60g putera, 2-3 kašike brašna, 700ml mleka, 200ml milerama ili kisele pavlake sa bar 20% mlečne masti, parmezan.