Monday 26 April 2010

Špagete Karbonara

Karbonara sos pravi se na sledeći način: 150-200g slaninice iseckati na tanke listiće, propržiti, da postane krckava i odliti masnoću. Napraviti bešamel sos - zagrejati komad putera, dodati kašiku brašna, propržiti, naliti sa oko 400ml mleka, posoliti i kuvati par minuta da se dobije ne mnogo gust sos, pa skloniti sa ringle. U topao bešamel dodati 100ml slatke pavlake, proprženu slaninicu, dosta parmezana, 2 sirova žumanca, posoliti po ukusu i sve lepo promešati - ovim sosom obilno preliti skuvane i oceđene špagete (može da posluži i druga vrsta testenine). Služiti vruće! Možete ih ukrasiti listićima nekog svežeg zelenog začina, posuti sa još malo parmezana ili šta vam već padne na pamet.
Da bi spremanje jela trajalo što kraće, prvo stavite da se greje voda za kuvanje testenine, pa onda krenite da pravite sos. Količina sosa je dovoljna za četiri osobe, a količinu potrebne testenine procenite sami. Naravno, postoje razne varijacije na ovu temu (sos bez slatke pavlake, ili samo sa slatkom pavlakom umesto bešamela, ili samo sa kiselom pavlakom, neko dodaje beli luk, neko zabiberi) i sve su ukusne. Najbitnije je to što je za pola sata gotov ručak... Jupiii!!!

Sastojci: 150-200g slaninice, komad putera, 1 kašika brašna, oko 400ml mleka, so, oko 100ml slatke pavlake, parmezan, 2 sirova žumanca, špagete ili neka druga vrsta testenine.