Tuesday 6 April 2010

Žito sa šlagom

Otrebiti i oprati 500g žita, naliti vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan skuvati žito (treba lagano da vri i dugo se kuva) sve dok zrno ne postane mekano, a zatim ga ocediti i isprati mlazom hladne vode. Oceđeno žito izručiti na čistu krpu i ostaviti par sati da odstoji. Potpuno osušeno žito samleti na vodenici za meso, dodati 500g mlevenih oraha, 500g šećera, narendati malo muskatnog oraha i rukom sve lepo izmešati. Služiti ohlađeno žito uz umućenu slatku pavlaku.

Skoro sam čula za brži način kuvanja žita: Rernu zagrejati na 250 stepeni. Dok se rerna greje, žito naliti vodom da ogrezne i staviti da proključa.
U zagrejanu rernu ubaciti dobro poklopljenu šerpu sa ključalim žitom. Sada treba isključiti rernu (nikako ne otvarati) i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan, kada izvadite šerpu - zrna pšenice biće potpuno raskuvana a i voda će skoro sasvim ispariti. Dalje nastavite postupak od sušenja na krpi. Moram da priznam da sam bila jako sumnjičava prema ovoj metodi, ali sam ipak odlučila da probam... i iznenadila se koliko je jednostavno, nema višečasovnog kuvanja, sve spremite pred spavanje (za pola sata)...

Sastojci: 500g žita, 500g oraha, 500g šećera, malo muskatnog oraha.