Sunday, 25 April 2010

Mafiši


Uzeti 140g bašna, 70g putera ili margarina, 2 pune kašike kisele pavlake, 2 žumanca, 1 kašiku šećera u prahu i prstohvat soli. Od ovih sastojaka lagano umesiti testo i ostaviti da "odmori" u frižideru desetak minuta. Sada testo i radnu površinu posuti brašnom, pa testo rastanjiti (ne mnogo tanko) i trostruko preklopiti. Trostruko preklopanje: koru prvo preklopite na pola, tako da se dobije pravougaonik a zatim preklopiti kraću levu stranicu pravougaonika do sredine, pa preko ovoga preklopite desnu stranicu pravougaonika - na kraju se dobije ispreklapan manji kvadrat. Kada ste testo jednom trostruko ispreklapali, treba ga ponovo posuti sa malo brašna, rastanjiti i još jedom trostruko preklopiti, a zatim ostaviti da odstoji oko pola sata u frižideru.
Testo sada treba razviti što tanje, 2-3mm, pa nožem ili zupčastim točkićem iseći kvadrate oko 10x10cm. Svaki kvadrat zaseći po sredini, ukoso, dva puta - samo da se naprave rupe. Zagrejati ulje i pržiti mafiše. Prilikom spuštanja na vrelo ulje, kroz napravljene zareze možete da provučete krajeve kvadrata i tako dobijete zanimljiv oblik. Pržene mafiše vaditi na ubrus, da upije višak ulja a pre služenja treba ih posuti šećerom u prahu koji je zamirisan vanilom ili cimetom. Možete ih služiti uz različite džemove.

Mafiši su izuzetna starinska poslastica, a uz to i jeftina. Slobodno napravite duplu meru - odlični su i sutradan.

Sastojci: 140g bašna, 70g putera ili margarina, 2 pune kašike kisele pavlake, 2 žumanca, 1 kašika šećera u prahu+šećer u prahu za posipanje, prstohvat soli, vanilin šećer ili cimet.