Sunday, 25 April 2010

Bresk ili kolač od bresaka


Penasto mikserom umutiti 4 žumanca sa 200g kristal šećera. U ovo dodati 200g umućenog putera ili margarina, 200g brašna i čvrsto umućen šne od 4 belanca. Sve lagano, varjačom, izmešati u ujednačenu masu i izručiti u pleh dimenzija oko 20x30cm obložen papirom za pečenje - ravnomerno rasporediti, da bude debljine oko 1cm. Naravno, ako nemate papir za pečenje, pleh podmazati sa malo masti i posuti sa malo brašna. Preko testa poređati oljuštene krupnije breskve, isečene na pola. Kolač peći na 180 stepeni, da porumeni. Hladan Bresk seći na kocke i obilno posuti šećerom u prahu. Može da se ukrasi ribizlama.

Ovo je pravi letnji kolač koji se brzo pravi.
Sastojci: 4 jaja, 200g kristal šećera, 200g putera ili margarina, 200g brašna, oko 6-8 komada bresaka, šećer u prahu za posipanje.