Wednesday 7 April 2010

Tufahije

Oljuštiti i pažljivo izdubiti manje, nakisele jabuke - sasvim je dovoljno desetak komada. U manji lonac stavite da provri 1-1.5l vode, sa 5-6 kašika šećera, 1 kesicom šećera sa aromom vanile i sok od jednog limuna (nije neophodno). Kada je proključalo, na umerenoj temperaturi, spuštajte po nekoliko komada jabuka istovremeno. Treba paziti da se jabuke ne raskuvaju i raspadnu, nego da smekšaju ali ostanu cele. Skuvane jabuke vaditi rešetkastom kašikom i ređati u neku posudu.

Za fil je potrebno do 200g mlevenih oraha, u koje se doda malo vrelog sirupa u kom su se kuvale jabuke ili malo vrelog mleka - da se dobije kompaktna masa, koja se zatim zasladi po ukusu.
Ovim filom puniti jabuke, dobro ohladiti a neposredno pred služenje na tufahije staviti umućenu slatku pavlaku.

Nafilovane tufahije možete zapeći u rerni, mada nema potrebe. Ima još jedan fazon, kako da oplemenite i ukrasite ovaj divan slatkiš, a to je: preko šlaga tufahije prelijete karamelom. Karamel napravite neposredno pred služenje, tako što ćete na umerenoj temperaturi zagrejati desetak kašika šećera da potpuno karamelizuje, sklonite sa ringle iz uz neprekidno mešanje dodajte komad putera i malo mleka. Malo prohladite jer će vreo karamel da istopi šlag i ovim prelijte tufahije.

Sastojci: 10 manjih nakiselih jabuka, 150-200g šećera, 200g mlevenih oraha, kesica šećera sa aromom vanile, 1 limun, 500ml slatke pavlake, komad putera (za karamel), malo mleka.