Sunday 27 February 2011

Jagnjetina na turski način

Jagnjeću plećku ili butkicu usoliti, utrljati kari i malo cimeta. Staviti u vatrostalnu činiju obloženu kolutovima šargarepe, preliti mislinovim uljem i peći na 180 stepeni. Kada je meso pečeno izvaditi ga u posudu za serviranje (šargarepu takođe izvaditi i ako nije zagorela ostaviti je kao prilog).

Glavicu crnog luka iseći na rebarca i propržiti u sokovima od pečenja. Zatim dodati par šoljica pirinča pa sve još malo propržiti. Dodati seckane orahe i kikiriki, naliti supom ili vodom da ogrezne, ubaciti u rernu da se ukrčka.
Kada je pirinač gotov i tečnost prilično isparila, spustiti meso odozgo i vratiti na par minuta u rernu da se i meso zagreje.

Služiti uz salatu po izboru i kiselo mleko.

Sastojci: jagnjeća plećka ili but, so, kari, cimet, glavica crnog luka, nekoliko šargarepa, pirinač, maslinovo ulje, seckani orasi i kikiriki.