Thursday 24 February 2011

Piletina na sečuanski način

Pileće grudi (ili ćureće) iseckati na komade veličine zalogaja ili na štapiće, posoliti, dodati soja sos i ostaviti da se marinira par sati. Za mariniranje se može upotrebiti kesa za zamrzivač u koju se stave meso i začini, veže se tako da se istisne vazduh. Na ovaj način, meso je sa svih strana obloženo marinadom i potrebno je samo povremeno ga izgnječiti ne otvarajući kesu. Marinirano meso propržiti na jako zagrejanom ulju.
Prilog I: Šargarepu iseckati na rezance i propržiti. Zatim dodati seckani mladi luk. Kada je na pola prženo, dodati soja sos po ukusu, ali ne preterivati jer ne treba da bude tečno. Zabiberiti, posoliti i još malo pržiti.

Prilog II: U veću šerpu staviti vodu, malo ulja, dosta soli, par kašičica sirćeta, prstohvat kima i ruzmarina. Kada proključa, spustiti pirinač (jedna šoljica po osobi) i kuvati sve dok ne bude gotovo. Pirinač ne treba da se raskuva.

Meso servirati uz prženo povrće, pirinač i soja sos. Da bi izgledalo dekorativnije, pirinač možete staviti u podmazanu šoljicu, pa izvrnuti.

Sastojci: pileće grudi, soja sos, so, biber, kim, ruzmarin, sirće, pirinač, mladi luk, šargarepa.