Thursday 3 February 2011

Američka pita

Testo:
U 250g brašna dodati 170g putera (ili margarina za kolače) na sobnoj temperaturi, dodati prstohvat soli i rukom gnječiti. Kada se puter utrlja u brašno, dodati jednu po jednu 6 kašika ledeno hladne vode - zamesiti testo. (Ako imate, bilo bi dobro umesto vodom, da se testo zamesi vodkom ili rakijom. Alkohol će ispariti tokom pečenja i neće se osećati njegov ukus, ali će zato testo biti finije, mekano, baš kako treba.) Testo treba da se mesi petnaestak minuta, dok ne postane potpuno glatko i ujednačeno, a zatim ga ostaviti da odleži u frižideru nekih pola sata. Za to vreme treba napraviti fil.
Fil:
1kg Greni smit ili drugih nakiselih jabuka oljuštiti i iseckati na sitne, tanke komadiće. Ako Vas mrzi da seckate ručno, može da posluži multi praktik ili secko. U iseckane jabuke dodati sok od jednog limuna, nekoliko kašika šećera (po ukusu), 2 kašičice gustina ili kašiku brašna, cimeta po ukusu (ravna kašičica ili malo manje) - sve dobro izmešati kašikom.

Da bi pita bila ukusnija, a fil ujednačene konzistencije, ima par caka:
- Koristiti dve vrste jabuka (da ukupno bude 1kg iseckanih na tanke kriške).
- Jabuke, limun i šećer prodinstati par minuta, samo da malo smekšaju i puste sok, a zatim ih izručiti na veći tanjir da se ohlade. Ohlađene jabike staviti u đevđir da se dobro ocede. U ovom slučaju, nije potrebno dodavati gustin. Oceđene, ohlađene jabuke po ukusu začiniti cimetom i izručiti u korpicu od testa.
Priprema pite:
Testo koje je "odmorilo" u frižideru podelite na dve jufke, od kojih jedna treba da bude manja. Veću jufku razvući oklagijom što tanje, da veličina pokrije dno i ivice okruglog plitkog pleha za tart (prečnika oko 24 cm, sa talasastim ivicama). Testo srolati preko oklagije, spustiti na dno pleha i polako rukom pritisnuti uz ivice a višak iseći. Preko testa staviti fil i izravnati. Zatim pitu poklopiti korom od one druge manje jufke. Donju i gornju koru treba dobro spojiti, da fil ne bi curio za vreme pečenja. Na par mesta nožem iseći otvore u obliku listića, kroz koje će izlaziti para prilikom pečenja. Pita se peče oko 40 minuta na 180-200°C. Vruću pitu možete premazati džemom od kajsija.

Od začina može, po izboru, da se doda vanila, malo muskatnog oraha, a može i suvo grožđe. Umesto jabuka slobodno upotrebite i drugo voće: višnje, dunje, borovnice ili kombinaciju bobičastog voća... Kada razvučete gornju koru, možete da je isečete na osam traka širine oko 2cm koje treba ispreplitati preko fila, da se dobije "mreža" - ovako je dekorativnije. Trake možete premazati razmućenim žumancetom, a i ne mora.

Pita stvarno izgleda kao iz crtaća.

Sastojci: 250g brašna, 170g putera (ili margarina), 6 kašika ledeno hladne vode ili rakije, prstohvat soli, 1kg Greni smit ili drugih nakiselih jabuka, sok od jednog limuna, nekoliko kašika šećera (po ukusu), 2 kašičice gustina ili 1 kašika brašna, 1 kašičica cimeta.