Wednesday 23 February 2011

Komisbrot

Iseckati orahe, bademe, lešnike, crnu čokoladu, kandiranu koru od pomorandže ili drugo kandirano voće - napraviti sopstvenu kombinaciju po ukusu. Penasto umutiti 8 celih jaja sa 8 kašika šećera. Dodati 16 kašika brašna, 3 kašike ulja, dodati seckano koštunjavo i kandirano voće, čokoladu, sok i koru od limuna ili pomorandže i sve ovlaš izmešati. U pola mase dodati kašiku kakao praha - pa ove dve mase uporedo izručiti u podmazani pleh za kuglof, da se prošara.
Peći u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Pošto je kolač malo "deblji", treba ga polako peći. Ako se učini da će zagoreti, pokriti ga papirom za pečenje i nastaviti. Da li je pečeno, treba probati tako što se zabode viljuška, pa ako je čista kada se izvuče - znači da je gotovo.

Ako nemate klasičan pleh za kuglof, nego neke manje kao za srneća leđa - količinu treba prilagoditi veličini pleha. Može da se peče i u običnom, četvrtastom plehu...

Komisbrot je odličan uz mleko, čaj, kafu... za doručak ili večeru.

Sastojci: Po oko 50g - oraha, badema, lešnika, čokolade, kandiranog voća, 8 jaja, 8 kašika šećera, 16 kašika brašna, 3 kašike ulja, sok i kora od jedne pomorndže ili limuna, 1 kašika kakao praha.