Sunday, 27 February 2011

Crna torta (od Ane)


Korice: Penasto umutiti 10 jaja sa 10 kašika šećera, dodati 2 kašike prezli, 1 kašiku brašna, 250g oraha i narendati 3 štangle čokolade - sve lagano izmešati varjačom. Masu izručiti u podmazeni veliki pleh od rerne. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Posle par minuta smanjiti temperaturu na 200 stepeni. Ispečenu koru ostaviti da se prohladi i iseći na 3 jednaka dela.

Fil: Penasto umutiti 4 cela jaja sa 250g šećera, kuvati na pari uz neprekidno mešanje žicom. Pred kraj kuvanja dodati 150g crne čokolade (70% kakao) i 250g putera. Nastaviti kuvanje na pari dok se ne dobije fil gustine majoneza (ili da se vidi dno šerpe kada prevučete varjačom), malo ga prohladiti. Korice filovati toplim filom, istim filom se filuje odozgo i sa strane.

Torta se može po želji ukrasiti mlevenim orasima, rendanom čokoladom, raznobojnim ili čokoladnim perlicama, cvetićima napravljenim od listića badema i slično...

Sastojci: 14 jaja, 250g oraha, 250g+10 kašika šećera, 150g+3 štangle crne čokolade, 2 kašike prezli, 1 kašika brašna, 250g putera.

No comments:

Post a Comment