Monday, 14 February 2011

Kiseli kupus

Iseći kiseli kupus na krupne komade. Ako procenite da je kupus suviše kiseo, potopite ga na par minuta u hladnu vodu i ocedite. Svinjsko i juneće meso iseći na manje komade i usoliti - ne treba izmešati ove dve vrste mesa. Suva rebra oprati u mlakoj vodi. Slaninu iseći na deblje listove.

Na dno većeg lonca (ili zemljanog suda) od 5 litara, staviti nekoliko listova suve slanine, pa red kupusa, red svinjskog mesa, kupusa, junećeg mesa, kupusa, suvih rebara i završiti kupusom.
Može da se doda i 2-3 kašike svinjske masti. U 1l vode izmešati malo soli, biber, i alevu papriku, pa zaliti kupus. Ako treba, naliti sa još malo vode, do oko 2/3 sloja. Dodavanje soli može i da se izbegne na početku kuvanja jer je kupus slan a i suvo meso. Najbolje je na kraju probati jelo, pa ako je potrebno, dosoliti po ukusu.

Staviti poklopljen kupus da polako krčka na tihoj vatri. Bitno je da se kupus krčka što duže, po mogućstvu 12 sati. Povremeno proveravati da ne zagori i ako treba, u međuvremenu, dodavati po malo vode. Kada je gotov, može se kratko zapeći u rerni. Služite topao kupus uz vruću proju.

Sastojci: 2-3kg kiselog kupusa, 300g svinjskog mesa, 300g junećeg mesa, 400g suvih rebara, 100g suve slanine, so, biber, 2 kašike aleve paprike.

1 comment: