Thursday, 3 February 2011

Musaka od kiselog kupusa

Kiseli kupus sitno iseckati ili koristiti "ribanac". Slaninu iseckati na kocke, propržiti, a zatim dodati kupus i još malo pržiti.

Fil: Pržiti na ulju sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kada postane staklast dodati 600g mlevenog mesa (može samo svinjsko, a može i mešano sa junetinom), so i biber, pa još malo pržiti. U ohlađen fil dodati 1 jaje.

U vatrostalni ili zemljani sud staviti trećinu proprženog kupusa, pa preko toga polovinu fila od mesa. Ponoviti postupak i završiti sa kupusom. Musaku treba preliti ovim prelivom: umutiti 200g kisele pavlake, 1dl mleka i 2 jajeta. Peći oko 1 sat na 220 stepeni.
Sastojci: 2 kg kiselog kupusa, 300 g mlevenog svinjskog mesa, 300 g mlevenog junećeg mesa, 200g slanine, 200 g kisele pavlake, 1 dcl ulja, 1 dcl mleka, 2 glavice crnog luka, 3 jajeta, so, biber.