Saturday 26 February 2011

Medena pita

Korice: 1 celo jaje pomešati sa 30g masti, 3 kašike mleka, 150g šećera, 3 kašike meda, pa uz neprekidno mešanje zagrejati do ključanja na umerenoj temperaturi, da porumeni. Ovo traje svega nekoliko minuta. U ohlađeno dodati 400-450g brašna i kašičicu sode bikarbone. Zamesiti tvrdo testo, podeliti na 3 jufke od kojih treba razviti tri tanke kore. Kore peći na prevrnutom plehu 10 minuta, nožem ih skinuti sa pleha i dok su još vruće opkrojiti ivice da budu ravne. Pošto se korice malo teže razvijaju, treba imati strpljenja.
Fil: 500ml mleka staviti da provri, dodati 3-4 kašike brašna ili gustina i skuvati gust krem. Kada se sasvim ohladi, dodati prethodno umućen puter (150g) sa šećerom (200g). Filovati kore.

Jako je bitno da kolač odstoji bar jedan dan pre služenja, da korice upiju fil i lepo smekšaju, zato na vreme isplanirajte kada ćete ga praviti.

Sastojci: za korice - 1 jaje, 30g masti, 1 kašičica sode bikarbne, 3 kašike mleka, 150g šećera, 3 kašike meda, 400-450g brašna; za fil - 500ml mleka, 3-4 kašike brašna ili gustina, 150g putera 200g šećera.