Friday 25 March 2011

Moskva šnit

Recept za Moskva šnit dobila sam od prijateljice čiji je rođak radio kao poslastičar u hotelu "Moskva". I on kaže...

Prvo iseckajte višnje iz kompota i ostavite u đevđiru da se dooobro ocede. Isto uradite i sa ananasom iz kompota. Dok se korice ispeku i umuti fil, voće će sasvim lepo da se ocedi. Ako je baš potrebno, upotrebite papirne ubruse.

Umutiti u čvrst šne 12 belanaca, dodati 13 kašika šećera. Zatim u šne dodati 2 kašike krupno seckanih oraha, 1 kašiku brašna i 150g mlevenog keksa. Sve ovo lagano izmešati varjačom.
Od ove mase ispeći 4 četvrtaste korice. Korice se peku na oko 170 stepeni i ne treba ih dugo peći. Pazite ih dok su u rerni, viljuškom bocnite da proverite da li su gotove - ako izvučete čistu viljušku, znači da je korica pečena.

Da bi korice bile jednake debljine i da masa od belanaca ne bi "spala" dok čeka red za pečenje, dobro je mutiti je iz dva puta, po 6 belanaca. Brža varijanta je da masu od 12 belanaca ispečete odjednom, u većem plehu, pa veliku koricu podelite uzduž na 3 jednaka duguljasta dela. Nećete pogrešiti ni ako od iste količine ispečete 4 okrugle korice ili 8 okruglih tankih korica u plitkim plehčićima kao za Doboš tortu. U ovom slučaju mutite iz 4 puta po 3 belanca, pa od te količine pecite po dve korice.

U zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju, ukusa, namene... izaberite odgovarajući oblik i veličinu torte. Svaka domaćica najbolje zna kakvim plehovima raspolaže i u zavisnosti od toga može da prilagodi količinu sastojaka.

Ispečene korice izvaditi iz pleha i odložiti ih da se hlade na papiru za pečenje koji je posut sa malo kristal šećera - da se ne bi zalepile. Savet je da ne radite više stvari odjednom, nego jednu po jednu, strpljivo i bez žurbe. Tek kada ste završili pečenje korica, krenite u akciju kuvanja fila.

Originalni recept za fil - Penasto umutiti 500g putera i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi. U drugom sudu penasto umutiti 5 žumanaca sa 250g šećera i kuvati na pari uz neprekidno mešanje žicom, da dobije gustu teksturu. Za sve filove važi isto pravilo: ako se vidi dno šerpe kada kroz fil provučete varjaču, znači da je kuvano. U dobro ohlađena žumanca dodati umućen puter, šne od 3 belanca sa 4 kašike šećera i sve lepo izmešati, da se ujednači.

Pošto Moskva šnit često pravim za dečiji rođendan, vodim računa da jaja u torti budu termički obrađena. Osim toga, bilo mi je žao da ne upotrebim svih 12 žumanaca, pa sam ovim zahtevima prilagodila postupak pravljenja fila.

Fil sam napravila ovako - Penasto umutiti 12 žumanaca sa 500g šećera u prahu i krem skuvati na pari. U dobro ohlađen krem od žumanaca dodati 250g prethodno penasto umućenog putera i 250ml umućene slatke pavlake. Pavlaku dodajte ako Vam se učini da treba da povećate količinu fila, a i ne mora. Na ovaj način, izbegla sam dodavanje "živih" belanaca.

Koricu nafilovati kremom, poređati seckane višnje, preko posuti seckane bademe. Drugu koricu nafilovati u tankom sloju, pa preko voća preklopiti nafilovanu stranu. Ovako se torta neće odvajati, jer ide fil na fil. Kada ste postavili drugu koricu, nafilujte je, poređajte ananas, pospite bademe. Postupak ponoviti sa preostale dve korice. Odozgo i okolo tortu nafilovati kremom i obilno posuti ljuspicama badema.

I naravno, mora da odstoji u frižideru preko noći ili ceo jedan dan.

Sastojci:
Za korice - 12 belanaca, 13 kašika šećera, 2 kašike krupno seckanih oraha, 1 kašika brašna, 150g mlevenog keksa.
Za fil - 12 žumanaca, 500g šećera u prahu, 250g putera, 250ml slatke pavlake.
Bademi za posipanje, tegla kompota od višanja i konzerva kompota od ananasa.