Wednesday, 2 March 2011

Domaće kiselo mleko


Iako u prodavnicama postoje različite vrste kiselog mleka, domaće kiselo mleko ima poseban tradicionalni šmek. Ovako je moja baka pravila kiselo mleko.

Skuvati litar mleka, poželjno je da bude domaće, sveže pomuzeno. Kada se malo prohladi umešati šoljicu "maje" - obično se ostavi malo kiselog mleka ukiseljenog prethodnog dana, mada može da posluži i ono industrijski proizvedeno ili kisela pavlaka. Šerpu poklopiti, uviti u neke veće čiste krpe ili šta Vam je pri ruci da šerpa bude "utopljena", pa ostaviti u toplom delu sobe da miruje preko noći dok se ne ukiseli. Ukiseljeno mleko staviti u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

Jako je bitno ispravno proceniti trenutak kada treba dodati "maju". Evo kako mi je objasnila - mleko treba da bude dovoljno vruće, ali ne vrelo, nego da može prst da se zadrži u mleku na kratko a da se pri tom ne opeče. Kiselo mleko poslužiti za doručak uz ajvar, sir, neku šunkicu, slaninicu, uštipke, vruću pogaču... ili uz musaku, spanać, kapamu, jagnjeću sarmicu... Ako hoćete da bude dekorativnije, pripremljeno mleko treba izliti u posebne zemljane posudice (ćase).

Sastojci: 1l domaćeg punomasnog mleka, 1 šoljica "maje" (kiselo mleko ili kisela pavlaka).

1 comment:

  1. nemam naviku da pravim redovno ali uz sarmice sa zeljem mi dodje kao deo recepta (....a posebnoj serpi prokuvajte litar mleka i kad bude dovoljno vruce ali ne vrelo....)
    pa na sto cinija sarmica, cinija kiselog mleka mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete