Thursday, 3 March 2011

Bakine štangle

Penasto umutiti 250g putera (ili margarina) sa 250g šećera. U umućeno dodati 3 žumanca, 1 celo jaje, 300g brašna - sve lepo izmešati i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeče "do pola". Kada je na pola pečeno, izvaditi pleh iz rerne, namazati tanak sloj pekmeza od kajsija. Preko pekmeza staviti čvrsto ulupan šne od 3 belanca i 6 kašika šećera (ne zaboravite: uvek se prvo umute belanca sa prstohvatom soli, da budu čvrsta, pa se tek na kraju doda šećer). Bademe preliti kipućom vodom, ostaviti da odstoje nekoliko minuta, oljuštiti ih, osušiti na ubrusu i iseckati. Kolač obilno posuti seckanim bademima i vratiti u rernu da se dopeče.

Kada se ohladi, kolač seći na štangle. Pošto nije uobičajeno da domaćice imaju profesionalne alatke za sečenje kolača, različite žice i slično, u tu svrhu može da posluži običan skalper. Naravno, taj skalper će služiti samo za sečenje sitnih kolača. Ne bežite ni od lenjira, ako Vam je baš bitno da kolači budu jednaki.

Sastojci: 250g putera (ili margarina), 250g+6 kašika šećera, 4 jaja, 300g brašna, pekmez od kajsija, oko 100g badema.